Ловити порушників швидкості будуть «фантомні патрулі»

Виявлятимуть порушників швидкісного режиму на українських дорогах будуть спеціальні «фантомні патрулі». На них не буде звичних поліцейських розпізнавальних знаків. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький. Це буде один з багатьох способів стежити за порядком на дорогах.

«Ми хочемо розвинути великий напрямок – ті засоби для контролю швидкості, які будуть встановлені в патрульні автомобілі, і які дозволяють проводити виміри швидкості безпосередньо в русі. Тобто, для того, щоб вимірювати швидкість і визначати правопорушення, не потрібно буде «стояти в кущах». Такий автомобіль може рухатися. Також ми маємо міжнародний досвід, коли такі автомобілі використовуються як з позначенням «Поліція», так і без будь-яких позначень. Тобто «фантомні патрулі», які ще більш ефективні для фіксації даних правопорушень», – заявив Олексій Білошицький, виступаючи на круглому столі в Мінінфраструктури, присвяченому безпеці дорожнього руху.

За його словами, в арсеналі поліції з’являться як автоматичні фотофіксатори порушень ПДР, а й напівавтоматичні, тобто «радари».

«У нас є невеликий розрив між впровадженим обмеженням швидкості і контролем за ним. Тому, що методи автоматичного і напівавтоматичного контролю швидкості містяться в законодавчих змінах, запропонованих міністром внутрішніх справ [мається на увазі закон №5364, його прийняла Рада, але не підписав президент, – Autonews.ua]. Це, перш за все, внесення змін в ст. 40 закону «Про національну поліції», яка дозволить поліцейським використовувати не тільки автоматичні засоби фіксації порушень дорожнього руху, а й ті, які працюють не в автоматичному режимі, тобто «радари» в народі. Ми не збираємося використовувати ті «радари», які морально застаріли. Є моделі, які ще можна використовувати – це «ТруКам». Це єдине з того, що використовувалося раніше, що можна використовувати зараз», – сказав Олексій Білошицький.

Він зазначив, що обмеження швидкості в населених пунктах до 50 км/год – велике досягнення. Цього вимагали міжнародні та українські експерти.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть