Українські прикордонники накуплять нових автівок на 65 мільйонів гривень

Державна прикордонна служба України оновлює свій автопарк більше як на сотню новеньких службових машин. Для цього прикордонники оголосили тендер. І відразу ж потрапили у скандал.

Адміністрація Державної прикордонної служби України оголосила конкурс на чималу суму – 65 мільйонів 331 тисячу гривень. За ці кошти планують закупити 102 патрульні автомобілі “підвищеної прохідності спеціалізованого призначення”.

Як стало відомо Експрес-online, ці машини мають бути лише білого кольору, мати привід 4х4 (можливість використання моно та повного приводу), підсилювач керма, потужність двигуна не нижче 80 кВт, а об’єм – не більше 1500 кубічних сантиметрів. Тип пального – лише дизель.

Проте, оголошені технічні вимоги, які додали до тендерної документації, викликали обурення. Одна із фірм, яка також хотіла податися на торги, звинуватила прикордонників у дискримінації учасників.

“Відповідно до ч.3 Ст .22 Закону України “Про публічні закупівлі” технічна специфікація не повинна містити посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника. У разі якщо таке посилання є, воно повинно бути обґрунтованим, а специфікація повинна містити вираз “або еквівалент”, – йдеться у зверненні претензії. – У порушення зазначеної вимоги закону Вами, як Замовником, без будь якого обґрунтування зазначені певні конструктивні особливості предмету закупівлі, які є виключно характеристиками конкретної марки автомобіля, а саме “RENAULT Duster”.

А відтак, виключають участь будь-яких інших учасників із предметом закупівлі, що є еквівалентом та більш вигідними пропозиціями, які привели б до економії та ефективного використання бюджетних коштів. Учасники можуть запропонувати вам автомобіль іншої марки, який буде дешевший та більш технологічний”.

Адміністрація прикордонної служби наразі не відповіла на звинувачення у дискримінації учасників торгів.

До слова, це вже не перше оновлення автопарку прикордонників. Промоніторивши офіційний сайт державних закупівель Prozorro, бачимо, що 25 вересня минулого року Адміністрація Державної прикордонної служби в особі заступника Голови Бляшенка Олега Вікторовича підписала контракт із ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” на купівлю 62-х нових автівок на суму 33 мільйони дев’яносто дві тисячі п’ятсот гривень.

Вартість однієї машини тоді становила 533 тисячі 750 гривень. Цього ж разу машини для прикордонників коштуватимуть уже по 640 тисяч 500 гривень кожна.


Не пропустіть