В Україні почали безкоштовно роздавати конфісковані “євробляхи”

Держмайданчик OpenMarket (ДП “сетах”) безкоштовно роздає конфісковані автомобілі на “євробляхах”.

Але тільки з умовою, що одержувачі подарунків за власні гроші розмитнять машини, передає Depo.ua з посиланням на UBR.ua.

Відразу три таких лоти було виставлено на ознайомлення на сайті держпідприємства. У свіжому аукціоні вказано три німецьких іномарки: BMW 320 1996 р.в., Volkswagen Passat 1991 р.в. і Mercedes-Benz Е 220 1996 р.в.

Як уточнили в OpenMarket, таких машин у них багато, але це не зовсім “евробляхи”, в звичному розумінні слова.

“Це конфіскат митниці, швидше за все, за контрабанду. Взагалі затриманих автомобілів досить багато. Думаю, машин 300-500 точно. Точну статистику не ведемо, але в західних областях майже всі такі (знаходяться у нас на зберіганні). Але не всі йдуть безкоштовно “, – пояснив гендиректор держмайданчика Віктор Вишньов.

Хоча авто віддають безкоштовно, але просто так не подарують. Умова дарування – “бляхи” доведеться розмитнити за всіма правилами.

“Передане безоплатно майно може бути відчужене тільки за умови сплати мита та інших податків і зборів”, – говориться в поясненні до лотів.

І заплатити доведеться не мало. За підрахунками експертів самого майданчика, розмитнити один з цих автомобілів обійдеться від 163 тис. грн до 222,5 тис. грн. Тобто простіше знайти такий же розмитнений автомобіль на сайтах з оголошеннями.

“Митниця виставляє на них завищені митні нарахування. Тому вони часто не продаються, і доходять до безкоштовної реалізації”, – уточнив Вишньов.

Та й отримати авто безкоштовно дозволять не всім. Згідно із законом, подарувати майно можна:

– органам держвлади;
– установам охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення, соціального захисту та ін.;
– установам виконання покарань;
– слідчим ізоляторам;
– військовим формуванням;
– на благодійні цілі;
– для переробки, знищення (утилізації) такого майна.

Тобто в більшості випадків, розмитнення повинні будуть сплатити держкоштами. Держава заплатить сама собі.


Не пропустіть