Поки вирішується питання легалізації “євроблях”, поліція відкрила на них полювання

Минулого тижня в наболілому питанні про використання в Україні нерозмитнених автомобілів відбулися чергові зрушення. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, якому, очевидно, набридло, що проблема не вирішується роками, пообіцяв врегулювати її протягом місяця. А на черговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань митної та податкової політики депутати разом з представниками громадської організації «Авто Євро Сила» в черговий раз намагалися знайти вихід із ситуації. Тим часом поліція почала активно переписувати машини з іноземною реєстрацією. «ФАКТИ» розбиралися, що ж все-таки відбувається.

Гройсман пообіцяв протягом місяця врегулювати питання розмитнення автомобілів на «євробляхах», ввезених в країну без сплати мита, якщо Верховна Рада надасть уряду відповідні повноваження. Про це він заявив, відповідаючи на питання голови підкомітету з митної справи Комітету податкової та митної політики Тетяни Острикової. Вона, зокрема, спробувала з’ясувати, як глава уряду бачить перспективи вирішення питання ввезення автомобілів з ЄС. Адже зараз громадяни, які купують автомобілі на легальних підставах, платять за покупку транспорту значно більше, ніж «евробляхери». Володимир Гройсман зазначив, що Кабмін не відсторонюється від проблемного питання, однак його рішення вимагає законодавчої роботи парламенту.

Одночасно Комітет Верховної Ради з питань митної та податкової політики провів чергове засідання з питання легалізації використання авто на єврономерах. Крім народних депутатів, на ньому були присутні і представники громадської організації «Авто Євро Сила», що представляє інтереси користувачів подібного транспорту. Глава комітету Ніна Южаніна озвучила громадським активістам три ключових умови, при яких влада погодиться вирішити питання нерозмитнених автомобілів.

Перш за все, за її словами, після вступу в силу закону про пільгове розмитнення автомобілів з єврономерами ввезення таких авто на територію України буде повністю припинено. Ніна Южаніна вважає цю норму обов’язковою і вона не підлягає обговоренню. Вона заявила, що обговорюватися можуть ставки, за якими будуть розмитнюватись машини, рік їх випуску, норми екологічності тощо. Але цей закон повинен назавжди припинити незаконне ввезення «євроблях».

Друга умова – допускати до пільгової розмитнення тільки тих людей, які чесно заплатили податки з зароблених коштів. Тобто людина, яка отримує офіційний дохід, з якого він платив податки, зможе розмитнити автомобіль за зароблені кошти. Якщо ж офіційних доходів у людини немає, то він не отримає і права на пільгове розмитнення. Ніна Южаніна заявила, що прекрасно розуміє: така вимога викличе невдоволення у багатьох людей, проте вона відстоює інтереси держави.

І третя, що не менш важлива умова, озвучена головою комітету: потрібно знайти переконливе пояснення для людей, які оплатили всі податки при ввезенні машин, чому для «евробляхерів» створюються особливі умови, тоді як інші змушені платити розмитнення за повними ставками.

На думку представників об’єднання «Авто Євро Сила», ряд озвучених умов не відповідає вимогам, які виснули власники нерозмитнених авто. Зокрема, за словами активістів об’єднання, доступне розмитнення повинна бути встановлене ​​на постійній основі, а не одноразово, для легалізації вже ввезених авто на «бляхах». Більш того, вони категорично не згодні з повним обмеженням ввезення недорогих автомобілів з Європи – громадські працівники вважають, що наші співвітчизники повинні мати можливість купувати доступні транспортні засоби нарівні з жителями Євросоюзу.

Як заявив журналістам один з керівників «Авто Євро Сила» Олег Ярошевич, в комітеті пообіцяли передати представникам організації узгоджений текст підготовленого чиновниками законопроекту. Таким чином громадські працівники зможуть з ним ознайомитися і на його основі виробити свій варіант проекту закону, який враховував би інтереси українських користувачів автомобілів з іноземною реєстрацією.

Поки ж чиновники тягнуть з вирішенням питання, поліція вже активно працює в цьому напрямку. Правоохоронці стали переписувати нерозмитнені автомобілі, які їздять дорогами. Зокрема, патрульні поліцейські отримали наказ керівництва «звертати увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією і на осіб, які ними керують, з метою перевірки їх на причетність до скоєння правопорушень». Як повідомляють в соцмережах власники таких авто, поліцейські зупиняють їх, просять надати документи, а потім вносять інформацію про транспортний засіб, його іноземного власника та українського користувача в спеціальні бланки – «Інформаційну картку на».

Як пояснюють правоохоронці, це необхідно для обліку всіх експлуатованих в Україні нерозмитнених автомобілів, який дозволить швидко знайти водія в разі будь-яких протизаконних дій, вчинених за допомогою подібного транспорту.


Не пропустіть