Небезпечні сигнали автомобіля: які значки на приладовій панелі можуть врятувати життя

Зазвичай навіть найдосвідченіші водії не в силах розшифрувати половину символів, які представлені на приладовій панелі. Можливо, в цьому і немає нічого страшного, якщо в бардачку завжди лежить інструкція з експлуатації автомобіля із розшифруванням усіх піктограм. Якщо ж ви не в курсі, про що сигналізують ті чи інші сигнали, можна зіткнуться з непоправними проблемами…

Як відомо, всю необхідну інформацію про технічний стан автомобіля водій черпає з приладової панелі. Сюди виводяться відомості про роботу двигуна, підвіски, трансмісії, електрообладнання, гальмівний функції, систем безпеки.

У деяких моделях про ту чи іншу несправність свідчать текстові оповіщення. Але в більшості машин про таку розкіш поки можна тільки мріяти, і про справність кожної функції інформує певний символ. Усі вони з’являються на панелі на пару секунд під час запуску двигуна, а в разі проблеми індикатор продовжує горіти або блимати.

Нагадаємо, що значки зеленого і жовтого кольорів найчастіше нагадують про робочий режим певної функції, або носять попереджувальний характер. Наприклад, про включення світлових приладів нагадує відповідний зелений символ, а про те, що потрібно терміново заправитися, попереджає паливний індикатор жовтого кольору. У деяких моделях жовті значки можуть свідчити про серйозні збої в системах, але частіше за все про екстрені проблеми повідомляють символи червоного кольору, які зобов’язаний знати кожен автовласник.

Майже всі вони вимагають негайної зупинки і звернення в автосервіс. Може йтися про серйозну несправності двигуна, гальмівної системи, рульового управління, бортової електромережі. Ігнорувати піктограми червоного кольору неприпустимо не тільки в зв’язку з перспективою нарватися на дорогий ремонт – йдеться про елементарну безпеку. Не секрет, що, наприклад, збої в гальмівній системі під час руху можуть мати фатальні наслідки, і чим раніше водій зупиниться, тим менше у нього шансів потрапити в ДТП.

На щастя значну частину символів можна легко розшифрувати по характерному і зрозумілому зображенню. Наприклад, індикатор рівня палива імітує автозаправну колонку, значок бортової електромережі – акумулятор з «плюсом» і «мінусом», а символ системи подушок безпеки – сидить в кріслі чоловічка з великим колом перед ним.

У той же час для багатьох автолюбителів маса «ієрогліфів» залишається загадкою. Один із найпоширеніших прикладів – індикатор тиску в шинах, що нагадує підкову зі знаком оклику. Звичайно, зіткнувшись з незнайомим символом на панелі приладів, можна скористатися смартфоном, і навести про нього довідки в Мережі. Втім, краще завжди возити з собою в бардачку інструкцію з експлуатації вашого авто з каталогом всіх наявних символів.


Не пропустіть