У Швеції випробували дороги майбутнього (Фото)

У Швеції протестували проект електрифікованої дороги eRoadArlanda, яка дозволяє заряджати транспортні засоби в русі. Про це повідомляє агентство Reuters.

У асфальтове покриття двокілометрової ділянки дороги між стокгольмським аеропортом Арланда та логістичним комплексом поштової компанії Postnord встановили електрифіковану рейку, яка автоматично заряджає транспорт. Проект фінансував уряд Швеції. Вартість eRoadArlanda – $ 5,82 млн.

Для випробувань використовували модифікований тягач на електротязі. До вантажівки прикріпили рухливий важіль, який визначає місце розташування рейки на дорозі. Зарядка припиняється, коли автомобіль робить обгін або зупиняється. Система також здатна розрахувати кількість енергії, необхідну для зарядки електромобіля.

За словами Гуннара Асплундом, генерального директора компанії Elways, яка разом з енергетичною Vattenfall брала участь в створенні дороги, технологія зарядки акумуляторів під час руху позбавить виробників від необхідності встановлювати в електромобілі великі акумулятори. Це дозволить знизити ціну електромобілів, так як в деяких випадках вартість елементів живлення може досягати половини від загальної вартості машини на електротязі.

Тестування eRoadArlanda почалися в квітні цього року. Тести триватимуть як мінімум рік: творці технології мають намір випробувати систему в різних погодних умовах.


Не пропустіть