Реакція керівництва України на відкриття Керченського мосту

Побудувавши Керченський міст, Росія порушила багато двосторонніх угод між Україною та РФ. Про це написала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

«Керченський міст побудовано у порушення суверенних прав України. Негативний вплив на довкілля, судноплавство і рибальство лише додаток до головного – без згоди України цей міст не можна було будувати взагалі», – підкреслила Зеркаль.

За її словами, позов проти РФ про порушення прав був поданий ще у 2016 року. «У лютому ми подали Меморандум у цій справі – головний документ у процесі з усіма потрібними доказами. Будівництво моста порушує, щонайменше, статті 2, 43, 44, 123,192, 194, 204, 205, 206 Конвенції ООН з морського права», – зазначила заступник глави МЗС.

Вона підкреслила, що Керченський міст «веде з країни окупанта до окупованих українських територій». «Жодна рекламна картинка не змінює факту протиправної окупації півострова. Острів Тузла, Керченська протока, Керч-Єнікальский канал, Крим – це наша територія, і міст всупереч нашій волі побудовано на нашій території», – заявила Зеркаль.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін у вівторок, 15 травня, відкрив автомобільну частину мосту через Керченську протоку з анексованого Криму в сусідню Росію.

Раніше міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що будівництво Росією Керченського мосту дестабілізує ситуацію в Маріуполі і Бердянську, а Україна втрачає десятки мільйонів.

За його словами, міністерство інфраструктури працює спільно з міністерством юстиції, готуючи міжнародні позови до Росії щодо незаконного будівництва мосту.


Не пропустіть