Автопідстави: які водії виявилися в групі ризику

Автопідстави на дорогах – часте явище. Це не тільки стрибучий під колеса пішохід або імітація зіткнення. Злочинці знають тисячі способів, як виманити у водія гроші. Але ключовим моментом будь якої автопідстави був і залишається сам водій. Не секрет, що «розвести» виходить не кожного.

Давайте розберемо, як не слід поводитися, щоб не стати об’єктом підвищеної уваги шахраїв.

У більшості випадків зловмисники «пасуть» приватні машини без пасажирів – ті, в яких знаходиться один водій. Зазвичай виключаються дуже дорогі преміальні моделі, або навпаки – зовсім убиті екземпляри, а також службові авто – таксі, кур’єрська доставка, корпоративний транспорт і т.д.

Ідеальний варіант, якщо на склі машини красується знак оклику або буква «у» (учень). Невпевнений в собі початківець автолюбитель без досвіду водіння, який погано орієнтується в дорожніх ситуаціях і не розбирається в тонкощах автострахування та юриспруденції, – ідеальна жертва для класичної підстави на дорозі.

Мабуть, ключовою фразою в характеристиці такого портрета можна вважати слова «невпевнений у собі», так що «чайником» бути необов’язково. Майте на увазі, перш ніж ставити капкан, мисливці за наживою обов’язково вивчають свою потенційну жертву і завжди знайдуть можливість поспостерігати за її поведінкою і за тим, як вона керує автомобілем. Загальмована реакція і невпевнена їзда, або, навпаки, метушливість і часті спроби перестроїтися – все це привертає увагу джентльменів удачі.

Якщо хоч якась найменша ознака видасть у водії невпевненість в собі, нервове напруження, метушливість, тривогу, для лихих людей він обов’язково стане об’єктом наживи. Причому тут не важливий вік. Жертвою може бути молодий студент або літній пенсіонер – для досвідченого психолога головне обчислити закомплексовану і залякану людину, якого легко залякати або викликати в ньому загострене почуття провини. У першому випадку в хід підуть витончені погрози, а в другому шахраї спробують натиснути на жалість, щоб спровокувати у жертви почуття сорому. І те й інше дозволить загнати людину в кут і змусить його танцювати під чужу дудку.

Ще одна категорія потенційних «лохів», це ті, хто під час руху користується телефоном – захоплено розмовляє або пише повідомлення. Розсіяна увага водія – знахідка для шахраїв, оскільки таких людей легше підставити і ввести в оману.

Здавалося б, ідеальною жертвою для «розводу» могла б стати молода беззахисна дівчина з ангельською зовнішністю. Але ж майже у будь-якого ніжного створення, як правило, є надійний ангел-хранитель, якому вона тут же поскаржиться – друг, наречений, чоловік, брат, батько. Це прекрасно розуміють шахраї, яким невигідно зв’язуватися з непередбачуваними людьми і витрачати час на очікування. Тому в якості видобутку вони рідко вибирають представниць слабкої статі.

У будь-якому випадку, уникнути неприємних ситуацій на дорозі допоможе гранична уважність, а ретельне дотримання ПДР завжди додає впевненості в собі.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть