Які порушення зможуть знімати поліцейські камери фотофіксації

Автофіксація порушень ПДР повинна запрацювати в Україні восени цього року. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

За його словами в неї увійде цілий комплекс технічних приладів, здатних контролювати водійську дисципліну – включає стаціонарні, пересувні і мобільні камери фіксації.

Перші будуть розміщуватися стаціонарно по периметру доріг на різних об’єктах дорожньої інфраструктури і використовуватися в безперервному режимі. Передбачено, що такі прилади будуть встановлюватися на аварійно-небезпечних ділянках доріг і місцях концентрації дорожньо-транспортних пригод.

Пересувні – будуть застосовуватися на різних ділянках доріг, а їх місце розташування періодично змінюватимуть, для того щоб водії не знали – в якому саме з антивандальних боксів за їх дисципліною стежать неупереджені камери фотофіксації. А ось мобільні прилади контролю будуть встановлюватися в патрульні автомобілі поліції і вони зможуть фіксувати порушення прямо на ходу.

За твердженням Олексія Білошицький, система автоматичної фіксації буде виявляти і знімати сім видів порушень ПДР. Зокрема:

– перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів;
– проїзд на заборонний сигнал світлофора;
– порушення правил зупинки і стоянки;
– порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів;
– порушення встановленої для транспортних засобів заборони виїзду на смугу зустрічного руху;
– порушення правил руху через залізничний переїзд;
– порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками.

Контроль вищеперелічених видів порушень ПДР камерами фотофіксації передбачений постановою Кабміну України №833 від 10.11.2017 року.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції також нагадав, що згідно з чинним законодавством відповідальність за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі, несе власник транспортного засобу: приватна особа, керівник юридична особи (організації, компанії, фірми і т.п.) або ж належний користувач (хто експлуатує транспорт на підставі довіреності). Саме їм будуть відправлятися сумнозвісні листи щастя – рекомендовані листи з постановою про сплату штрафу за вчинене порушення.

До речі, для стимулювання оплати штрафів законом передбачена суттєва знижка – протягом 10 днів з моменту вручення постанови порушник може сплатити всього 50 відсотків суми штрафу. Але якщо водій проігнорує лист щастя, то по закінченні 30 днів штраф вже в примусовому порядку буде вилучати вже виконавча служба.

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть