На українців чекає подорожчання бензину

Українцям загрожує чергове подорожчання бензину вже в цьому місяці. Його вартість зростає на світових ринках, в результаті з’явилося економічне підгрунтя підвищити ціни на АЗС як мінімум на 50 коп. Правда, експерти відзначають: страх операторів втратити клієнтів буде стримувати подорожчання, але в збиток ніхто працювати не буде, передає УКРОП з посиланням на Вести-UA.

Прив’язані до ринку

З 100 л бензину, який використовують в Україні, приблизно 85 л – імпорт. Фактично, тільки 15% гравців не залежать від ситуації в світі. Левова ж частина операторів пильно стежить за кон’юнктурою на світових ринках. Якщо вартість тонни бензину в Європі зростає, підвищують ціни і в Україні. Правда, відбувається це поступово і з певною похибкою.

У кожної компанії є умовно постійні витрати, пояснює екс-президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук. Витрати на зарплати, утримання інфраструктури і т.д. діляться на обсяги реалізації. І чим менше оператор продав бензину, тим вище його вартість. За словами Косянчука, навіть незначне подорожчання бензину призводить до зниження попиту.

Тому учасники ринку намагаються підвищувати ціни в останню чергу. Правда, бажання уникнути відходу клієнта до конкурента іноді призводить до маніпуляцій. Антимонопольний комітет майже щорічно заявляє про «можливу картельну змову». Тобто великі мережі АЗС нібито домовляються і синхронно підвищують ціни.

Попит падає і без підвищення цін – машини переходять на скраплений газ, а мережі АЗС втрачають прибуток. «Зараз такий час, що оператори ринку менше за всіх зацікавлені в підвищенні цін. Навіть коли ціни піднімаються незначно, різко падає попит. Умовно постійні витрати діляться на обсяг продажів. Постійні витрати не змінюються, а якщо попит падає, то, звичайно, різко падає прибуток», – пояснює Косянчук.

Ще один фактор, який впливає на вартість бензину – курс долара. Так, девальвація гривні на 10 коп. вже через два тижні призводить до економічного обгрунтування підняти ціни на бензин А-95 на 7 коп. Українська гривня останні кілька місяців відносно стабільна і коливається в межах від 26,1 до 26,4 грн/$. У тому числі це дозволило трохи знизити ціни на бензин в Україні.

Що буде з цінами на бензин в Україні

У разі, якщо тонна бензину протримається на рівні $ 740 як мінімум два-три тижні, бензин на українських АЗС може подорожчати більш ніж на 50 коп. «У кожної компанії є своя ситуація. Є нафтобази власних, чи ні. Наскільки поширена мережа. Знову ж таки, все впирається в гроші. Я не думаю, що буде подорожчання на 50 коп», – зазначає екс-президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів.

Член Громадської ради при Міненерговугілля Сергій Сапегін називає ще одну проблему: «Відсутній мінімальний запас нафти і нафтопродуктів, який передбачений 119 директивою ЄС і зобов’язаннями України по створенню такого запасу». На тлі несприятливої ​​для України кон’юнктури, впевнений експерт, ситуація буде погіршуватися.

Ще кілька тижнів тому тонна бензину в Європі продавалася по $ 700, зараз – вже $ 740. Таке зростання в першу чергу пов’язане зі збільшенням цін на нафту. Подорожчання тонни бензину може привести до зростання цін на літр бензину А-95 на українських АЗС більш ніж на 50 копійок.

У той же час експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук впевнений, що влітку вартість бензину А-95 досягне близько 31 грн/л. «Ціна зупиниться тільки, якщо нафта не буде дорожчати і зупиниться в межах того коридору, в якому знаходиться зараз», – заявив експерт. Також Корольчук вважає, що подорожчання торкнеться і автогазу.

«Не варто забувати, що абсолютно по всьому паливу ми повністю залежимо від імпорту з Білорусі та з Російської Федерації. Не варто забувати і про те, що ситуацію можуть розхитувати такі моменти, як ремонт на російських заводах, звідки до нас йдуть основні поставки. Але так чи інакше, ціна на автогаз прив’язана до ціни на нафту, тому потрібно бути готовими до того, що автогаз буде неминуче дорожчати», – пояснив експерт.

До слова, зростання цін на бензин позначиться на вартості проїзду в громадському транспорті. Витрати на транспортування – складова більшості кінцевих цін на продукти і послуги.


Не пропустіть