Скасувала плату за проїзд у громадському транспорті

Естонія стала першою європейською країною, яка ввела безкоштовний проїзд у громадському транспорті майже на всій території країни.

З початку липня в 11 з 15 регіонів країни пасажири можуть безкоштовно користуватися автобусами, пише Максимум.

За словами міністра економіки і інфраструктури Естонії Кадрі Сімсон, влада країни хоче зупинити відтік сільського населення в міста і внести вклад у захист довкілля. У Таллінні розраховують, що безкоштовні автобуси можуть знизити частоту використання легкових автомобілів громадянами.

У 2017 році парламент Естонії поставив мету – до 2030 року утримувати використання традиційних видів палива на рівні 2012 року.

“Тобто ми повинні знайти можливості переконати людей використовувати більш екологічні види пересування”, – сказала Сімсон агентству AFP.

У Таллінні громадський транспорт став безкоштовним ще в 2013 році, але тільки для жителів міста. Бургомістр Тааві Аас вважає програму успішною, попри зростання кількості автомобілів за останні роки.

За даними опитувань, близько половини пасажирів стали використовувати громадський транспорт частіше відтоді, відколи він став безкоштовним.

На відміну від Таллінна, громадським транспортом в 11 естонських регіонах можуть користуватися всі охочі, незалежно від місця реєстрації, включаючи туристів. Цей проект фінансується з державного бюджету.


Не пропустіть