Стало відомо, де в Україні найгірші дороги

Погані дороги – одна з вічних проблем України. На ремонт доріг щорічно виділяються мільйони гривень, однак домогтися високої якості дорожнього покриття вдається далеко не скрізь.

ФАКТ. Як відомо, з 2018 року в Україні запрацював Дорожній фонд, в якому акумулюються гроші для ремонту доріг. Раніше гроші на ремонт доріг виділялися державою за залишковим принципом. Зараз будівництво та ремонт фінансуються за рахунок Фонду та обласних бюджетів.

ПЛАНИ. Близько 95% доріг в Україні не відповідають нормам. З 2018 року на будівництво якісного дорожнього покриття будуть виділятися великі суми. За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, до 2022 року на ремонт витратять понад 300 млрд гривень. Радник голови «Укравтодору» Олександр Кава в свою чергу зазначив, що в цьому році вдасться відремонтувати 4 тис. кілометрів доріг державного значення.

ГІРШІ ДОРОГИ. За даними «Укравтодору», найгірші дороги – в Черкаській і Миколаївській областях. У Міністерстві інфраструктури повідомляють, що саме ці області найгірше використовували виділені гроші Дорожнього фонду для місцевих доріг. Миколаївська область освоїла лише 8% коштів, а Черкаська – взагалі не освоїла нічого.

Також хорошими дорогами не можуть похвалитися в Луганській і Донецькій областях. У цих областях освоїли, відповідно, 12% і 25% коштів.

ОБЛАСТІ-ПЕРЕДОВИКИ. Кращі показники за рівнем виконання дорожніх робіт продемонструвала Івано-Франківська область. Там було виконано 65% всіх контрактів. Хороші показники показала і Хмельницька область, виконала 54% контрактів.

ПРИЧИНИ. За словами директора Департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку і автомобільних перевезень Мінінфраструктури Віктора Сасіна, серед головних проблем, з якими відомство зіштовхнулося на місцях, неналежна підготовка команд, яким були передані кошти на ремонт доріг. Як результат, гроші лежать на депозитних рахунках і не використовуються.

Існує також проблема непорядних підрядників, які гальмують початок ремонту, оскаржуючи результати тендерів. Ще однією проблемою є відсутність достатньої кількості компаній-підрядників.

Незважаючи на складності, ремонт доріг в Україні все ж ведеться, і в деяких областях результат вельми відчутний. Втім, існує ризик, що до моменту модернізації 1/6 частини українських доріг нові дороги знову зажадають ремонту, оскільки якість дорожнього покриття в багатьох областях незадовільний.

Джерело zr.ru

Не пропустіть