Впіймай «героя парковки» та отримай бонус: в Україні створили унікальний додаток

Група українських розробників створила додаток для смартфонів, за допомогою якого всі охочі громадяни матимуть можливість сфотографувати авто, залишене з порушенням, та надіслати інформацію через сервер проекту до «компетентних органів», повідомляє ITC.ua. Стартап отримав назву «Orange Card», по аналогії з жовтою карткою, яку використовують футбольні арбітри.

Ідея полягає в тому, щоб інформація про порушення правил паркування оперативно надсилалася у поліцію або до муніципальних інспекторів з паркування, які розпочнуть свою роботу на дорогах з 27 вересня поточного року.

Тобто, кожен, у кого є смартфон та бажання боротись із «героями парковки», зможе фотографувати порушників, щоб їх було притягнуто до відповідальності. Програма не вимагатиме введення персональних даних: за словами розробників, процес відбуватиметься цілком анонімно. Що треба від заявника – зробити не менше двох якісних фото автомобіля, який припаркований із порушенням.

Географія дії мобільного додатку на початковому етапі обмежиться лише територією Києва. Доступним для використання пристроями з програмним забезпеченням Android «Orange Card» має стати з жовтня, а дещо пізніше буде версія й для «ґаджетів» на iOS. Щодо «інтересу»: розробники стверджують, що вони ведуть перемовини з власниками низки фірм та магазинів, які готові надавати найактивнішим користувачам додатку знижки на товари чи послуги.

Варто зазначити, що наразі держава через певні законодавчі колізії не в змозі запустити роботу систем автоматичної фіксації порушень ПДР на автошляхах. «Ручна» фіксація окремих порушень поліцейськими на дорогах — теж, скоріш, виключення, ніж правило… Чи зможе додаток до смартфону подолати юридичні перешкоди принаймні в межах столиці – поки загадка, яку ініціаторам проекту доведеться розв’язати до моменту планового офіційного запуску «Orange Card» восени.


Не пропустіть