Пристебнутись і залишитись живим: як ремінь безпеки знижує ризик смерті

За даними ВООЗ, використання ременів безпеки знижує ризик смерті водія та пасажирів на передньому сидінні на 45-50%, ризик травм – на 20-45%. Застебнутий ремінь безпеки пасажирів на задніх сидіннях знижує ризик смертельних та серйозних травм на 25%, незначних травм – до 75%.

Три тисячі українців гинуть внаслідок ДТП щороку. Пристебнувши ремінь безпеки, можна уникнути багатьох з цих смертей, а також травм. Прості речі рятують життя.

Сьогодні Верховна Рада України розглядатиме законопроект №8492 «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)». МОЗ України підтримує цей законопроект та закликає народних депутатів ухвалити його та зробити наше життя безпечнішим.

Законопроектом №8492 передбачено збільшення штрафу за невикористання ременів безпеки та мотошоломів з 51 гривні до 850 гривень. Адже лише 15% водіїв використовують ремені безпеки, а незначна сума покарання не спонукає виробити звичку пристібнутись – такі результати досліджень, проведених громадськими організаціями в Україні. А один із дієвих способів, що спонукає користуватися ременями безпеки, – збільшення суми штрафу, про що свідчить досвід багатьох країн.

Також закликаємо кожного громадянина, водія або пасажира на передньому чи задньому сидінні, бути відповідальним та пристібатися ременем безпеки. Зробіть це своєю звичкою, яка можливо колись врятує вам життя!

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть