Мітинг «євроблях»: що пішло не так

Активісти, які домагаються легалізації автомобілів на єврономерах, провели перший мітинг в новому політичному сезоні. Акція пройшла під Кабміном. Організатори зажадали від чиновників прийняти запропоновані ними поправки до законів про розмитнення і влаштували «перепис» депутатів, які їх підтримують. Однак глава митного комітету Ніна Южаніна каже, що запропоновані ними поправки, швидше за все, не пройдуть.

“Розглядати поправки активістів не має сенсу”
Мітингувати в урядовий квартал приїхали кілька сот активістів. Вони звернулися до президента, уряду та Верховної Ради якнайшвидше спростити розмитнення “євроблях”.

«Ми запропонували близько 130 поправок до двох законопроектів – № 8487 та № 8488, які стосуються спрощення правил розмитнення. І профільні міністерства повинні дати оцінку. Тому що, наприклад, під час першого голосування представники Мінекології сильно переживали за екологічні збитки від наших автомобілів. Але вони чомусь не переживають за шкідливі викиди із заводів. Друга вимога – до Гройсмана: справедливий розподіл грошей на ремонт доріг. Тому що ми чуємо про ремонти, але цих доріг так і не бачимо», – говорить один з керівників «Авто Євро Сили» Олег Ярошевич.

До мітингувальників вийшов міністр інфраструктури Володимир Омелян. Він заперечив, що багато доріг в Україні все-таки ремонтуються, і запропонував активістам співпрацювати по «дорожньому» питанню.

Але акція великої користі «єврономерам» не принесла. Як заявила глава комітету ВР з питань податкової політики Ніна Южаніна, правки, які «єврономера» намагаються внести до законопроектів, повністю змінюють зміст, який закладений в законопроекти зараз. А тому до другого читання вони ще не готові. За її словами, як вона пояснила ЗМІ, активісти до законопроекту, який стосується змін акцизного податку, подали 91 поправку.

«Більшість поправок стосується зміни коефіцієнта віку або заміни його на коефіцієнт екології або понижуючих коефіцієнтів саме до коефіцієнта віку. З приводу базових ставок: базові ставки в 50 і 75 євро за 1 тис. куб. см не мають особливих поправок. Є поправки в залежності від об’єму двигуна де передбачено їх зростання вдвічі після 3 тис. куб. см. У більшості поправок і пропозицій рекомендується, щоб акциз звести до 200-300 євро. Але це зовсім не ті суми, які запропоновані законопроектом в першому читанні.

Найгірше те, що всі поправки стосуються скасування тих контролюючих та огороджувальних заходів, які ми планували ввести після проведення процедури розмитнення авто і після дозволу на майбутнє розмитнювати авто за встановленими новими правилами. Це говорить про те, що законопроекти до другого читання повністю або нівелюються до нуля, або змінюється їх концепція. І тому розглядати поправки до другого читання зараз на комітеті немає сенсу», – сказано в коментарі Ніни Южаніної порталу LIGA.net на її офіційному сайті.

Після таких слів організатори мітингу сказали, що їм потрібно взяти паузу, щоб розібратися, через що конкретно сталася розбіжність.

“Я не можу прокоментувати слова Ніни Южаніної, поки я з нею не поспілкуюся і не зрозумію, з приводу чого вона їх сказала. Тому, що ті поправки, які ми вносили як громадська організація через народних депутатів, вони були промовлені в тому чи іншому вигляді. Але сьогодні ми бачимо, що у нас немає взаєморозуміння. На комітеті Южаніної деякі депутати на нашу адресу нецензурно висловлювалися, і так далі. Ми хочемо поставити крапку під розумінням того, що взагалі відбувається. Ми не отримали ні роз’яснення про правки, це по-перше. І ми не бачимо розуміння того, що задовольняє владу, а що не задовольняє.

Основна вимога, яку ми будемо відстоювати – у формулі розрахунку прибрати вік автомобіля. Все інше, це соціальні – пільги для військових, пільги для інвалідів. Я не розумію, чому Ніна Южаніна так сказала. Якщо вони розраховують на отримання від автомобілістів грошей вибори, то це точно не до нас”, – сказав Олег Ярошевич.

Збирають депутатську “групу підтримки”
Цікаво, що явно підтримувати активістів і ходити на їхні акції вже стали і деякі депутати. Наприклад, меморандум про підтримку «єврономерів» підписав позафракційний нардеп Володимир Мельниченко з Кам’янця-Подільського. А взагалі на мітингу під Кабміном “єврономерів” провели “перепис” нардепів, які їх підтримують, які проти них, і які ще не визначилися.

“Нас підтримує близько 60 депутатів. Це мало, але ще багато не дали відповіді”, – додав Олег Ярошевич.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть