Власник авто не повинен сплачувати штраф при автофіксації порушення – адвокат

Штраф з камер автофіксації, який приходить на пошту, можна оскаржити.

Власник автомобіля, який отримав «лист щастя» за перевищення швидкісного режиму зафіксоване за допомогою TruCam, може оскаржити штраф у суді. Таке стягнення є неконституційним, адже штрафувати повинні безпосередньо водія-порушника.

Про це заявив в ефірі ObozTV експерт з дорожнього руху, адвокат Вадим Володарський, посилаючись на рішення Конституційного суду України.

Адвокат пояснив, що накладати штраф на власника автомобіля, який, можливо, не був за кермом на момент перевищення швидкості неконституційно.

«Це теж саме, якщо у квартирі когось вбили, то саджати до в’язниці її власника, а не шукати реального вбивцю», — навів приклад авто-адвокат.

Так, власник автомобіля реально навіть не отримує шансу захистити себе перед правоохоронцями, коли отримує повідомлення про порушення.

«У нас зараз немає ні протоколів, ні інших документів, де водій може висловити свою думку про те, що він не згоден з порушенням. І є рішення КСУ від 26 травня 2015 року, яким чітко зазначено, що складання постанови безпосередньо на дорозі, коли водій не має часу для підготовки до захисту, для звернення за правовою допомогою і т. д. — це порушення його прав», — пояснив Володарський.

Крім того, ще 22 грудня 2010 року КСУ ухвалив рішення, що для притягнення до відповідальності, в тому числі адміністративної, вчинення конкретного протиправного діяння необхідно прив’язати до конкретної особи. Про це також розповів Вадим Володарський в ефірі.


Не пропустіть