Куди підуть гроші від сплати штрафів за порушення ПДР

Покращувати рівень дорожньої безпеки за рахунок порушників – дієве рішення, яке вже не перший десяток років працює у країнах Європи. Тобто, чим більше порушень на дорогах, тим більше коштів від сплачених штрафів отримує держава, пише AUTO.RIA.com. А якщо ці кошти спрямовувати саме на заходи з дорожньої безпеки, розпочнеться відчутне зниження кількості порушень, ДТП та постраждалих. І триватиме цей процес до досягнення певної межі, яка визначатиметься потенційно незнижуваною кількістю порушників.

Таку практику пропонують запровадити і в Україні, ще й одразу двома ініціативами: одна в законопроекті №9180, друга підготовлена Кабміном. Суть ідей наступна: 50% надходжень від штрафів, стягнутих за порушення правил дорожнього руху, спрямовувати на заходи з підвищення дорожньої безпеки.

В цілому, ще раз згадавши про європейський досвід, ініціативи ці можна вважати правильними та потрібними: більше порушень – більше штрафів, більше можливостей для підвищення безпеки на дорогах. Однак, є невеличка проблема, яку хоч і можна віднести до тимчасових, та її часові рамки визначити доволі непросто. Справа в тому, що йдеться про штрафи, отримані за порушення, зафіксовані системами автоматичного контролю, які в Україні досі не працюють.

Висновків, які можна зробити зараз, теж два. Перший: відбувається створення законів задля «поділу шкури невбитого ведмедя». Другий: якщо такі проекти створюються, це свідчить про підготовку законодавчого поля для запуску систем автофіксації порушень ПДР на дорогах. Можливо, незабаром після початку контролю швидкісного режиму таки запрацюють і стаціонарні камери й радари, встановлені не біля патрульного автомобіля, а на відповідних конструкціях. І вони працюватимуть самостійно, без «ручної» активації поліцейськими.


Не пропустіть