В Україні з’явиться ще один привід для конфіскації автомобіля

Кабінет міністрів України підготував законопроект, згідно з яким у водіїв, які займаються перевезенням пасажирів на комерційній основі без ліцензії забиратимуть автомобілі.

Якщо законопроект приймуть, приводів для конфіскації транспортних засобів може бути величезна кількість. Досить забути встановити помаранчевий ліхтар на даху, сигнальні лампи на лобовому склі або НЕ наклеїти розпізнавальну стрічку на дверцятах машини.

На сьогодні спільний автопарк служб таксі в Україні перевищує 200 тис. машин. У день послугами таксистів користуються понад 2 млн пасажирів. Проте, легалізувати свій бізнес водіям досить важко, тому вони частіше працюють в в тіні.

Тільки за попередніми підрахунками, держава могла б мати до 3,5 млрд грн, якби таксисти платили лише єдиний податок і єдиний соцвнесок.

Зараз же таксистам ліцензія обходиться не тільки дорого, але і сам процес її отримання досить проблемний.

Сама ліцензія коштує 1 841 грн. але при цьому, обов’язкова умова – наявність таксометра в машині. Його вартість коливається від 7 до 10 тис. грн. Таксисти вважають цей прилад абсолютно марним і стверджують, що возять його в багажнику. На їхню думку, це система застаріла. А виміряти дальність поїздки можна, скачавши додаток на телефон. При цьому, тариф, в більшості випадків, пасажири вимагають вказати ще при замовленні поїздки. Крім того, в реєстрі затверджених типів засобів вимірювальної техніки, таксометра немає.

Природно, є й інший шлях: ліцензії видають без таксометра за хабар. За даними УТМА, її розмір коливається від 1 до 2 тис. гривень.

«Щоб отримати цю чудову ліцензію, потрібно заповнити 12 сторінок документів. Не кожна людина навіть з вищою освітою з першого разу заповнить його так, щоб по ньому винесли позитивне рішення», – говорить глава правління «Української таксомоторної асоціації» (УТМА) Андрій Антонюк

Хто хоче працювати за спрощеною системою оподаткування як юрособа, повинен купити в кожне авто ще й касовий апарат. Його вартість 7-12 тис. грн. Крім того, кожен місяць необхідно платити 250 грн абонплати.

Тому таксисти просять владу спростити умови виходу на легальний ринок. Таксисти вимагають від уряду провести реформу в автомобільній сфері. Таксисти України підписали відкритий лист до цих вимог. Його відправлять Президенту, голові Верховної Ради, прем’єр-міністра і лідерів фракцій парламенту. У разі, якщо їх не почують, обіцяють вийти на всеукраїнський страйк.

Джерело avtoblog.ua

Не пропустіть