Небезпечне дорожнє явище повертається в Україну

З приходом холодної пори року варто згадати, що манера водіння взимку значно відрізняється від управління машиною влітку. Одна з проблем, з якою може зіткнутися водій взимку, – неконтролюєме ковзання (Шуга), пише autonews.ua.

Термін «Шуга» утворений від англійських слів slash – прорізати і planning – ковзати. Так називають ковзання автомобіля по сльоті, що виникає при швидкості вище 50 км/год. Планування по сльоті перевершує за ступенем небезпеки навіть аквапланування. Сніг, що тане, тонкий шар води на поверхні дороги і залишки льоду роблять ситуацію складною навіть для досвідчених водіїв.

Небезпека шуги полягає у втраті зчеплення коліс з дорогою. При русі на високій швидкості по сніговій каші пляма контакту не встигає очищатися, і водій втрачає контроль над автомобілем. Це може привести до занесення та подальшого ДТП.

Як і у випадку з акваплануванням, шуга може підстерігати водія в зимовий час як на трасі, так і в мегаполісі. Особливо, це актуально після того, як міські комунальні служби активно оброблять дорогу хімічними реагентами.

Оскільки повністю уникнути ефекту “слешпленнінгу” по час зимового драйву неможливо, при виготовленні зимових моделей шин виробники приділяють велику увагу захисту від цього явища.

В першу чергу, боротися зі шугою допомагають особливий малюнок протектора зимових шин, який відрізняється глибокими канавками і дренажними ламелями-насосами, здатними швидко відводити снігову кашу і воду з плями контакту шини з дорогою.

Щоб зимова шина максимально ефективно боролася з шугою, необхідно слідувати простим, але важливим для безпеки на дорозі рекомендацій:

Своєчасно проводите заміну шин на зимові
Слідкуйте за станом протектора і залишковою глибиною протектора
Слідкуйте за рівнем тиску в шинах
Дотримуйтесь швидкісного режиму і безпечну дистанцію
«Якщо ви все ж потрапили в смугу ковзання, в першу чергу необхідно знизити швидкість і спробувати повернути колесам зчеплення з дорогою. Тільки після цього можна виконувати маневрування», – коментує Матті Моррі, керівник служби технічної підтримки клієнтів компанії Nokian Tyres.


Не пропустіть