Як виглядає «кладовище» автомобілів Volkswagen в США (Фото)

Десятки тисяч автомобілів залишили в каліфорнійській пустелі через «дізельгейт», масштабний скандал, який в 2015-му коштував компанії Volkswagen репутації і мільярдів, передає Хроніка.інфо.

У 2015 році навколо компанії Volkswagen вибухнув грандіозний скандал: з’ясувалося, що програмне забезпечення деяких його автомобілів обманювало систему перевірки під час проходження екологічних тестів на стендах. При реальній же експлуатації шкідливі викиди дизельних двигунів могли перевищувати норму в десять разів. Було доведено, що, прагнучи до світового лідерства в галузі, німецький автоконцерн кілька років хімічив з ПЗ, спеціально занижуючи показники викидів шкідливих речовин.

В якості компенсації бренд викупив понад 350 тисяч «шкідливих» автомобілів у власників в США, витративши на це понад 7 мільярдів доларів. Крім того, компанія була оштрафована за порушення правил, встановлених EPA, її акції і продажі стрімко впали. Скандал став причиною кадрових чисток в топ-менеджменті компанії і в цілому обійшовся автоконцерну не менше ніж в 25 мільярдів євро.

У березні 2018 року агентство Reuters з’ясувало, що викуплені за рішенням суду концерном автомобілі зараз перебувають в 37 сховищах, які представляють собою «кладовища Volkswagen». Серед таких гігантських парковок – занедбаний футбольний стадіон в Детройті, колишня паперова фабрика в Міннесоті, а також найбільша – територія колишньої бази США в каліфорнійській пустелі.

З урахуванням, що сам скандал виник у 2015 році, машини на «кладовищах» стоять досить давно. Але вони знаходяться під наглядом і навіть проходять техогляди. Як повідомляють американські видання, зараз стало відомо про намір Volkswagen розпродати всі ці автомобілі. Тільки не зовсім зрозуміло, чи то вирішено вкластися в їх ремонт, чи то компанія сподівається продати їх на ринках інших країн.

Цікаво, що з цих стоянок вже крали автомобілі. Так, скажімо, з покинутого стадіону в Детройті, який компанія Volkswagen орендувала під парковку, восени минулого року було вкрадено трохи менше сотні автомобілів. Потім вони спливли в сусідніх штатах – і не тільки на чорному ринку, а й в автосалонах.


Не пропустіть