Мітинг за доступне розмитнення авто жорстко розкритикували

На думку фахівця, автомобілісти повинні йти не до Ради, а до литовських фірм, які дали їм автомобілі.

Мітинги євробляхерів з приводу зниження податку на розмитнення автомобілів на іноземних номерах абсолютно безглузді і не вирішать проблему з цими транспортними засобами. Про це в коментарі сайту “Сегодня” повідомив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

На думку експерта, люди неправильно поінформовані. Верховна Рада не може вирішить питання з автомобілями на іноземних номерах, оскільки вони належать іноземним фірмам.

“Проблема не в податках, а в тому, що зараз у людей чуже майно, яке вони вимагають розмитнити і легалізувати. Частину цих автомобілів, я думаю, без проблем можна розмитнити, але інші ж – ні. Люди не хочуть вникати в те, що не можна розмитнити чуже. Їм вселяють, що головна проблема – в розмитненні, але проблема – в переоформленні власності. Розмитнити можна тільки свою власність. Тому і депутати лукавлять, і бляхобізнесмени лукавлять, а людям вселяють, що зараз ухвалимо закон, і все вирішиться. Але легалізувати без переоформлення неможливо. Як ВРУ може вирішити це питання? Як ВРУ може розмитнити автомобілі, майно, яке належить литовській фірмі? Як можна легалізувати чужу власність, її треба спочатку переоформити на себе. Уявіть, що Верховна Рада ухвалить закон і дозволить мені розмитнити Ейфелеву вежу. В теорії це можливо, але уряд Франції не буде виконувати це, він не віддасть мені Ейфелеву вежу”, – говорить Олег Назаренко.

Навіть ухвалення закону не дозволить людям законно розмитнювати автомобілі.

“Припустимо, депутати зараз скажуть – ми знизили податок, йдіть і розмитнюйте, а на розмитненні їм скажуть – їдьте до Литви і переоформляйте автомобіль на себе, тому що, повторюся, розмитнити можна лише той автомобіль, який на транзітах, уже знятий з обліку в країні реєстрації, розмитнити автомобіль на іноземній реєстрації – неможливо. Він належить іншій країні. Якщо виникне якась плутанина, будь-яка фірма, яка продавала ці автомобілі, подасть на державу Україна до суду, і наше майно за кордоном теж почнуть арештовувати”, – продовжує експерт.

За словами Назаренка, євробляхери повинні пікетувати не Раду, а євробляхобізнесменів.

“Люди повинні йти не до ВРУ, а до тих євробляхобізнесменів, які дали їм автомобіль і ключі і сказали, що він їх. За документами він належить литовській фірмі, а вони віддали гроші за автомобіль, який належить іншій людині. До того ж, треба розуміти, що ці фірми – вони метелики, вони були створені українськими бляхобізнесменами для того, щоб повісити туди автомобілі. Якщо до них звернуться українці з проханням переоформити автомобіль, вони повинні будуть сплатити податок за 10 тисяч українців. Чи будуть вони це робити, чи швидко закриють фірму і зникнуть?” – пояснює Назаренко.

Тому, як вважає експерт, подібні мітинги нічого не дадуть.


Не пропустіть