Штрафи для «євроблях» в Україні: в законі знайшли лазівку для водіїв

Прийнятий Верховною Радою законопроект про посилення відповідальності за ввезення авто на єврономерах в Україні містить лазівку для потенційних порушників.

Про це розповіла в ефірі ObozTV юрист Ольга Ніколаєнко. За словами експерта, не зовсім зрозуміло, як будуть працювати штрафи за порушення правил ввезення єврономерів. Закон зворотної сили не має, тому, на думку юриста, залучити водіїв за порушення, яке вони зробили рік тому, вже за новими нормами, буде складно.

“Як відомо, згідно із Конституцією і нормами Митного кодексу, закони, що посилюють відповідальність, зворотної сили не мають. У новому законопроекті передбачено, що термін притягнення до відповідальності вважається з моменту виявлення правопорушення. Будь-який громадянин може сказати: вибачте, я ввіз його рік тому і не знав”, – пояснила юрист.

Ніколаєнко нагадала, що посилення відповідальності для “євроблях” передбачається в законопроекті №8488: “О третій статті Митного кодексу вносяться зміни і доповнення – по передачі транспортного засобу, щодо порушень терміну транзиту і порушенням строку тимчасового ввезення”.

“Штрафи передбачені дуже великі і навіть з конфіскацією транспортного засобу, якщо перевищення йде більше ніж на 30 діб … Передбачається також альтернативна санкція – штраф в 170 тис. грн або конфіскація. Зрозуміло, що суди в більшості будуть застосовувати конфіскацію”, – розповіла експерт.


Не пропустіть