Водіям знову розсилатимуть штрафи за порушення ПДР

Вже з 17 грудня запрацює державний стандарт щодо системи відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Українські водії знову почнуть отримувати листи з постановою про виплату штрафу за недотримання ПДР, пише Сегодня.

Стандарт регулює технічні вимоги до камер, місця їх установки (в т.ч. стовпи, мости і навіть авто). За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова по Україні встановлять 4 тисячі апаратів. Вони в автоматичному режимі фіксують перевищення швидкості, проїзд на червоне світло, виїзд на зустрічні смуги, тротуари і пішохідні доріжки.

Втім, юристи вважають, що стандарт недосконалий, оскільки наявні радари не завжди здатні справно зафіксувати ряд порушень, зокрема, проїзд на червоний. Ще одна проблема – виписка штрафу власнику авто, хоча в Україні звичайною практикою є використання машини членами сім’ї. Втім, згідно з рішенням Конституційного суду – юридична відповідальність прив’язується не до власності, а до дії. Для цього уряд затвердив правила роботи реєстру «належних користувачів» – власник зможе внести туди дані про осіб, які мають право користування авто.


Не пропустіть