Карлос Гон позбувся посади в Nissan

Рада директорів японського автомобілебудівного концерну Nissan Motor Co. в четвер одноголосно проголосувала за відставку Карлоса Гона з поста голови.

За словами джерел, голосування було таємним, причому для вирішення потрібно було більшість голосів директорів. Очікується, що Nissan незабаром офіційно підтвердить інформацію. Новим головою ради директорів компанії, швидше за все, стане її CEO Хірото Саікава, проте поки незрозуміло, чи буде він призначений на тимчасовій або на постійній основі.

Влада Японії в понеділок заарештували Гона на 10 днів. Його звинувачують в порушенні вимог до обов’язкової звітності, введенні інвесторів і регуляторів в оману щодо розмірів його винагороди та нецільовому витрачанні коштів Nissan. За даними японських ЗМІ, прокуратура Токіо також зацікавилася нерухомістю в Лівані і Бразилії, яка була придбана на ім’я бізнесмена на гроші Nissan.

Гон займає керівні пости в Renault з кінця 1996 року. У 1999 році, коли Renault і Nissan стали стратегічними партнерами, був переведений в японську компанію на посаду директора з виробництва, а роком пізніше став її президентом і гендиректором. З 2005 року паралельно поєднував посади президента і гендиректора Renault, а з 2009 року також очолює її раду директорів. У грудні 2016 року був обраний головою ради директорів Mitsubishi.

Financial Times повідомила з посиланням на інформовані джерела, що керівництво Nissan може використовувати ситуацію для перегляду умов альянсу з французької Renault. Виручка Nissan приблизно на 60% перевищує продажі Renault, проте у французькій компанії більше повноважень в рамках альянсу.


Не пропустіть