Як розмитнити “євробляху”: українцям прояснили нюанси

Державна фіскальна служба у зв’язку із внесеними змінами до Митного кодексу щодо нових умов ввезення транспортних засобів підготувала відповіді на головні питання українців щодо оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією. Відповідну публікацію ДФС розмістила на своєму офіційному сайті.

Які документи потрібно подати для митного оформлення авто, ввезених в Україну з Литви, Польщі, Болгарії, Німеччини?

Разом з митною декларацією (оформлюється митним брокером) на транспортний засіб, що декларується в режим імпорту (вільний обіг), подаються:

– реєстраційні документи на транспортний засіб (як правило, це техпаспорт);

– документи, що підтверджують право власності особи на авто (як правило, це договір купівлі-продажу) або право ним розпоряджатися та декларувати (як правило, це доручення);

– рахунок-фактуру (інвойс) або інший документ, який визначає вартість товару.

В якому місці та в якій митниці можна розмитнити транспортний засіб?

Митне оформлення можна здійснити у будь-якій митниці України.

Чи можна не виїжджати з України, а здійснити митне оформлення у митниці свого регіону?

Можна не виїжджати, а подати необхідні документи і пред’явити транспортний засіб у будь-яку митницю (найближчу).

Чи може бути авто заявлене в режим “імпорт” особою, яка не перетинала на ньому кордон?

Може, однак за умови подання документів, що підтверджують право власності цієї особи на транспортний засіб або право ним розпоряджатися та декларувати.

Чи може скористатися знижкою протягом 90 днів людина, яка вже розмитнила таке авто?

Ні, знижка протягом 90 днів (тобто коефіцієнт 0,5 при сплаті акцизного податку) може бути застосована при оформленні громадянином лише одного легкового транспортного засобу.

Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада підтримала нові правила розмитнення автомобілів із європейською реєстрацією в Україні. Закон передбачає введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його об’єму. Так, для бензинових двигунів об’ємом до 3000 і більше 3000 куб. см вводяться базові ставки відповідно €50 і €100. Для дизельних двигунів об’ємом до 3500 і більше 3500 куб. см вводяться базові ставки відповідно €75 і €150.

Також Рада ввела великі штрафи за порушення правил ввезення таких автомобілів на територію України. Власники автомобілів на єврономерах не згодні з низкою положень цих законів, через що в деяких регіонах України відбувалися акції протесту.

Згідно з даними Державної фіскальної служби, в Україну у режимі тимчасового ввезення потрапили 2,7 млн автомобілів. Кількість авто, які були ввезені у режимі “транзит” і фактично перебувають в Україні з порушенням термінів, досягла 110,4 тис, а у режимі “тимчасового ввезення” із порушенням термінів – 207,4 тис.


Не пропустіть