В Україні права отримуватимуть без автошколи

В Україні хочуть спростити процедуру отримання водійського посвідчення, аби здавати на права без навчання в автошколі
Ні для кого не таємниця, що процедура отримання водійського посвідчення в Україні надзвичайно бюрократизована. І потребує не лише чимало коштів (лише офіційно за навчання в автошколі потрібно сплатити зо 3-4 тисяч гривень), але й відмінної витримки, аби зібрати необхідні довідки.

Тому не дивно, що в Україні налагоджено ринок платних послуг щодо отримання водійських посвідчень без особливих клопотів для себе. Система надзвичайно проста – платиш певну суму посереднику і в результаті і нібито закінчив навчання в автошколі, і права отримав після здачі іспитів.

Водночас, якщо хтось хоче самостійно опанувати знання щодо правил дорожнього руху та водіння авто і згодом здати на права – то у нього нічого не вийде. Бо чинним законом не дозволено самостійно опановувати ці знання та навички. І на підставі цього здавати іспити для отримання водійського посвідчення.

Тому в уряду є ініціатива, аби спростити порядок отримання водійського посвідчення. Тобто усунути посередника – автошколу.

– Сьогодні, щоб отримати права, потрібно підготувати пакет документів, пройти декілька етапів процедур і перед екзаменом пройти обов’язкові платні курси – в середньому 140 годин навчання. Самостійна підготовка до екзаменів не рахується, – зауважив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. – Досвід багатьох країн світу, зокрема Німеччини, Британії, Норвегії, Чехії та Польщі свідчить що це можна зробити, і цим життя громадян буде простішим та комфортнішим.

За підсумками розширеного засідання робочої групи з вироблення єдиних підходів до розвитку адміністративних послуг у регіонах було доручено МВС України разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та іншим зацікавленим органам вивчити кращий світовий досвід для можливості спростити отримання цієї послуги. Зокрема, можливість самостійного обирання програми підготовки: або за допомогою курсів, або самостійно, та ввести інститут екзаменаторів. Окрім того, прямувати до спрощеного отримання медичної довідки – менше лікарів та можливість подати меддовідку в онлайн-режимі.

Щоправда, зважаючи на величезну кількість аварій на дорогах, які дуже часто трапляються саме через нехтування елементарними правилами руху та їхнє незнання, це може призвести до хаосу на дорогах.

– Теоретично людина може вивчити самостійно знаки, правила руху тощо, але без водія-наставника опанувати водіння буде дуже складно. Навіть якщо людину буде вчити її знайомий з великим досвідом за кермом, то це не оберігає їх від помилок. Тобто якісь помилки майбутній водій буде сприймати за правила, – каже інструктор з водіння Володимир. – Дорога не пробачає помилок та нехтування правилами. І навіть якщо людина зможе скласти іспити та отримати водійське посвідчення, це не гарантує того, що вона справді опанувала усі необхідні навички.

Водії також по-різному ставляться до таких інновацій. Усі розуміють, що потрібно зменшити бюрократичну складову, бо вона породжує корупцію. Але, з іншого боку, це може призвести до того, що на дорогах масово з’являться водії, які не знають елементарних правил.

– Це непогана ініціатива, бо усі знають, як багато майбутніх водіїв ставляться до навчання в автошколах – відвідують заледве кілька занять. Тому їхні знання надзвичайно низькі, – каже водій з 30-річним стажем Олександр Вікторович. – Є і зворотній бік медалі – а яким чином вони згодом складають іспити та отримують права? Але однозначно процедуру цю потрібно спростити, бо це спричиняє чимало незручностей та клопотів.

Як сьогодні в Україні отримати водійське посвідчення
Отримати посвідчення водія вперше: поетапна інструкція

Для отримання посвідчення водія необхідно пройти три основні етапи:

– навчання в автошколі,

– скласти іспити в сервісному центрі МВС,

– отримати посвідчення водія.

Для запису на курси із підготовки водіїв потрібні такі документи:
– заява на ім’я керівника установи (із зазначенням місця проживання та бажаної категорії посвідчення водія);

– паспорт (пред’являється особисто);

– копія ідентифікаційного коду;

– чотири фотографії розміром 3,5х4,5;

– медична довідка.

Після проходження навчання та складання внутрішніх тестів необхідно пройти іспит у будь-якому зручному за місцем розташування сервісному центрі МВС.

Іспити складаються з двох частин:

– теоретичної (тестування на комп’ютері, за 20 хвилин необхідно відповісти на 20 питань, при цьому допускається не більше, ніж 2 помилки);

– практичної (при успішному проходженні теоретичної частини іспиту надається допуск до практичного іспиту, і цей результат вважається дійсним протягом трьох місяців).

Для довідки
Прив’язки до місця реєстрації та проходження навчання немає.

Якщо допустили більше, ніж 2 помилки, чи не вклалися у визначені 20 хвилин, до практичної частини іспиту майбутнього водія не допустять.

Теоретичний іспит можна здавати необмежену кількість разів, а практична частина обмежена 3-ма спробами.

Джерело pogliad.ua

Не пропустіть