Німецьким автогігантам загрожують багатомільярдні штрафи

Концернам Volkswagen, Daimler і BMW загрожують стягнення у розмірі до одного мільярда євро для кожного за змову в сфері технологій, пов’язаних з контролем вихлопних газів, передає dw.com з посиланням на Der Spiegel.

За інформацією видання, автогіганти незаконно затвердили розмір бака для рідкого реагенту AdBlue, який очищає вихлопи дизельних двигунів. Автоконцерни також домовилися не встановлювати на бензинових двигунах фільтри, які можуть скоротити викиди дрібнодисперсних частинок.

При цьому на Daimler і Volkswagen можуть накласти більш м’які штрафи, ніж на BMW. За інформацією Єврокомісії, вони самі заявили про вчинення правопорушень. У свою чергу, керівництво баварської компанії неодноразово відкидало звинувачення, перш за все ті, які стосуються змови по баках AdBlue.

У липні 2017 року Der Spiegel припустив, що п’ять великих автовиробників ФРН вступили між собою в змову. Згідно з інформацією, наданою Volkswagen контролюючим органам, з початку 1990-х років представники Volkswagen, Audi, Porsche, BMW і Daimler регулярно проводили зустрічі, в ході яких взяли участь понад 200 фахівців, організованих в більш ніж 60 робочих груп. Таким чином, німецькі автовиробники замінили ринкові механізми конкуренції таємними угодами.

Зокрема, за даними Der Spiegel, представники компаній спільно прийняли рішення заради економії зменшити ємність з рідким реагентом AdBlue, що застосовують для очищення вихлопних газів дизельних двигунів. Саме це рішення і стало початком для маніпуляцій з вихлопними газами.

Так, 28 лютого німецькі автоконцерни BMW і Daimler підписали спільну заяву про намір об’єднати зусилля з розробки роботизованих автомобілів. Компанії підкреслюють в прес-релізі, що даний проект повинен стати “довгостроковим і стратегічним співробітництвом” і буде відкритий для інших технологічних підприємств і автовиробників.

Джерело delo.ua

Не пропустіть