У Верховній Раді назвали причини неякісних доріг в Україні

Низька якість будівельних робіт, порушення перевізниками габаритно-вагових норм і недостатнє фінансування – основні причини поганого стану українських доріг. Про це в інтерв’ю data.ua розповів народний депутат Андрій Вадатурський.

«З дорогами є 3 проблеми: фінансування, яке частково вирішено через Дорожній фонд; друге – це навантаження, ми зараз платимо за дороги, які руйнуємо, тому повинні бути певні правила перевезення; третє – якість будівельних робіт», – говорить він.

За словами нардепа, вирішувати питання необхідно на законодавчому рівні. У парламенті вже зареєстровано два законопроекти – №9137 і №9138, якими пропонується створення лабораторій з перевірки стану побудованих, реконструйованих, відремонтованих доріг, а також встановлення автоматичних засобів фіксації порушень правил проїзду великогабаритного транспорту.

Для боротьби з недобросовісними перевізниками пропонується взяти досвід Польщі: ввести чітку відповідальність, встановлюючи по Україні автоматичні вагові комплекси. При прийнятті законопроекту, якщо є порушення, воно буде зафіксовано автоматично без зупинки вантажівки. Передбачуваний розмір штрафу згідно із законопроектом буде складати 2000 неоподатковуваних мінімумів (близько 34 тисяч гривень). Засоби від сплачених штрафів будуть передані в Дорожній фонд.

За останні 5 років в Україні відремонтували понад 7000 км автомобільних доріг, половину з них (3800 км) – в 2018 році. Як раніше заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, в поточному році уряд має намір виділити на дорожні роботи 56 млрд. гривень, з них 17 млрд. – на місця.

Джерело data.ua

Не пропустіть