Влaда гoтує компeнсацію $5000 кожнoму пoкупцю електромобілів

В ході підготовки проекту бюджету на поточний рік федеральний уряд Канади оголосив про новий стимул в розмірі $ 5000 для покупців електромобілів вартістю менше $ 45 000 – повідомляє building-tech.org.

У деяких канадських провінціях вже існують місцеві ініціативи з підтримки електричного транспорту, але, на відміну від США і багатьох країн Європи, ніколи не було загальнонаціональної програми, що дозволяє знизити вартість електромобілів.

«Щоб спонукати більше канадців купувати транспортні засоби з нульовим рівнем викидів, в бюджеті 2019 року пропонується виділити 300 мільйонів доларів протягом трьох років, починаючи з 2019-20 років. Новий федеральний стимул буде поширюватися на покупку вартістю до 5000 доларів на автомобілі з акумуляторним електроприводом або водневими паливними елементами з рекомендованою роздрібною ціною виробника менше 45 000 доларів. Деталі програми будуть оголошені найближчим часом», – йдеться в заяві уряду.

В цінову категорію до 45 000 доларів потрапляють такі електромобілі, як Nissan Leaf, Chevy Bolt EV, Hyundai Ioniq Electric і Smart EQ. Разом з тим, всі моделі Tesla в неї не входять, оскільки базова Model 3 коштує близько 47 000 канадських доларів.

У бюджетному документі також говориться про плани заохочувати «інвестиції у вітчизняну автомобільну промисловість Канади, щоб вона могла стати світовим лідером у виробництві транспортних засобів з нульовими викидами». Для цієї мети пропонується відкрити виробникам і постачальникам запчастин доступ до фінансування через загальний державний стратегічний інноваційний фонд. Крім того, уряд розширить програму по створенню загальнонаціональної мережі зарядних станцій для електромобілів.

За даними компанії FleetCarma, за перші десять місяців 2018 року канадці придбали 34 357 електрифікованих автомобілів. Ця цифра включає в себе і гібриди, які не належать до транспорту з нульовим рівнем викидів, тоді як загальний обсяг продажів автомобілів за цей період склав 1,72 млн одиниць.

Федеральні пільги стануть частиною плану уряду щодо скорочення викидів парникових газів для досягнення цілей по боротьбі зі змінами клімату.


Не пропустіть