Штрафи підвищать в 10 разів: які нововведення чекають на водіїв

У комітеті Верховної Ради України на розгляді знаходяться 2 законопроекти, згідно з якими штрафи для водіїв піднімуть в 10 разів.

Про це на прес-конференції в ІА «Міст-Дніпро» розповів адвокат Андрій Верба.

«Якщо Верховна Рада (далі – ВР, ред.) прийме цей закон, то штрафи в 10 разів підвищать не на всі адміністративні правопорушення, а тільки на ті, які стосуються транспорту.

У ВР України дійсно на розгляд винесено два законопроекти (№10130 і №10131 від 06.03.2019), в яких пропонується ввести зміни в ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ініціатором є народний депутат Антон Геращенко і ряд інших народних депутатів.

Слід зазначити, що раніше вже була спроба внести зміни в ст. 121 КУпАП, а саме шляхом ініціювання законопроекту №8492 від 18.06.2018 року, але в жовтні 2018 року ВР успішно провалила голосування. На цьому депутати не зупинилися, адже, на мій погляд, справжньою метою цього закону, в більшій мірі, є поповнення бюджету, ну і безпека.

Що хоче наш законодавець: внести зміни в ст. 121 шляхом зміни слова «три» на «тридцять» неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідно, якщо на сьогоднішній день сума штрафу становить 51 грн, то при прийнятті цього закону штраф становитиме 510 грн. Логіка законодавця мені, як практикуючому в цій сфері юристу, незрозуміла.

Я висловив свою думку про те, що, швидше за все, справжньою метою даного законопроекту є поповнення бюджету, тому що не пристебнутий ремінь – досить поширене правопорушення, яке буде легко виявлятися як за допомогою інструментів фото- і відеофіксації у патрульній поліції, так і з новими автоматичними камерами, якщо у них буде якісне розширення.

Другий проект закону спрямований на встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей. Передбачається, що все залежить від зросту, адже якщо пасажир не досяг позначки 145 см, він повинен перевозитися, по-перше, на задньому сидінні автомобіля, а по-друге, він повинен бути в дитячому автокріслі. Але я вважаю, що введення такої норми дасть лише позитивний ефект, тому що у нас часто люди нехтують особистою безпекою і безпекою своїх дітей, інших пасажирів. Таке нововведення, на мою думку, «підстьобне» водіїв перевозити пасажирів згідно з правилами», – сказав він.

Також Андрій Верба додав, що передбачається внесення змін до ст. 121 шляхом її доповнення двома частинами, які визначать відповідальність за первинне і вторинне порушення такого роду. Первинне порушення складе 30 НМДГ, повторне – 50.

Джерело most-dnepr.info

Не пропустіть