Водіїв-курців штрафуватимуть на 3500 грн

Ажіотаж з розмитненням «євроблях» на прикордонних пропускних пунктах згасає, черги перед шлагбаумами зменшуються, повідомляє ДПСУ, попереджень про сніг та ожеледь в прогнозі погоди не спостерігається. Тож час подумати про автомобільну подорож по «безвізу», скажімо, десь до гостинної Європи.

Однак, після того, як перетнете кордон, варто зважити на певні місцеві правила. Те що ви не «підрізатимете» когось, не перевищуватимете швидкість, та не перетинатимете суцільні лінії розмітки – немає жодних сумнівів. Місцева поліція відома своєю непідкупністю, а штрафи – значними розмірами. Проте, є ще деякі особливості водіння у Європі, які спершу можуть видатись геть неочевидними, а пов’язані з ними проблеми – вельми очікуваними. Про них ми зараз розповімо на прикладі Польщі.

Згідно з місцевими правилами, повідомляє Moto.pl, куріння водієм в автомобілі (в тому числі електронних сигарет), в якому присутній пасажир чи декілька – карається штрафом у 50 злотих (350 грн). Ця норма не стосується легкового приватного транспорту. Але якщо легкове авто зареєстровано на компанію (взяте напрокат, чи належить лізинговому підприємству тощо), тоді на нього розповсюджуються заборони щодо куріння всередині. Та ще й штраф значно вищий: 500 злотих (3500 грн) за те, щоб «пустити дим» у машині комерційного призначення, яка прирівнюється до робочого місця.

Якщо ж водій будь-якого типу транспортного засобу керував ним так, що сигарета відволікала його, внаслідок чого водій здійснив небезпечні маневри – штраф становитиме 200 злотих (1400 грн).

І наостанок про те, що стосується як водіїв, так і пасажирів: викинутий з вікна авто недопалок «вартуватиме» 100 злотих (700 грн). При цьому достатньо, щоб «подвиг» був зафіксований відеореєстратором іншого автомобіля, водій якого повідомить про це у поліцію. До речі, – таки повідомить, щодо цього сумніватись не варто.

Джерело auto.ria.com

Не пропустіть