Скільки ви платите за дороги, купуючи паливо?

Фахівці Офісу ефективного регулювання BRDO створили онлайн-сервіс, за допомогою якого можна відстежувати, скільки грошей і в якому регіоні було витрачено на утримання доріг та заходи щодо підвищення безпеки.

Якщо загальна картина по країні справляє враження надто складною або вам просто не вистачає часу на її вивчення – не біда. Сервіс допомагає визначити який внесок в гривнях зроблений саме вами під час покупки автомобільного палива. Для цього створено спеціальний калькулятор.

Також можна самостійно розрахувати яка частина коштів з кожного літра бензину, дизпалива або газу йде на приведення в рух автомобіля, а скільки на акциз, частина з якого буде спрямована в Дорожній фонд. Заливши в бак літр бензину, ви автоматично сплачуєте 0,21 євро акцизу. Отже, з кожного літра 0,16 євро буде перераховано на дороги і безпеку. Далі ці гроші будуть розподілені в наступній пропорції: 35% – на місцеві дороги, 60% – на траси державного та міжнародного значення, і ще залишилися 5% – на заходи по підвищенню дорожньої безпеки.

Потрібен приклад? Будь ласка: середньостатистичний легковий автомобіль з витратою палива в заміському циклі 7 л / 100 км для поїздки зі Львова до Києва (550 км) необхідно заправити 40 літрами бензину А-95. За пальне водій заплатить всього близько 1200 грн, а в Дорожній фонд потрапить 200 гривень.

Щоб дістатися на такому ж авто з Ужгорода до Харкова (1300 км) треба 90 літрів бензину, з яких на дороги і безпеку буде перераховано 450 гривень. Природно, що власники комерційного транспорту з більшим споживанням палива більш активно наповнюють Дорожній фонд. Зате для пішоходів і велосипедистів акциз «на дороги» не передбачений.

Джерело auto.ria.com

Не пропустіть