Стало відомо, чим загрожує користування нерозмитненим автомобілем

Їздити на нерозмитнених автомобілях з європейськими номерами після 24 травня буде вельми ризиковано.

Таку думку в ефірі програми «Право на голос» на ГолосТV висловив юрист Костянтин Воловик.

До лютого місяця діяло пільгове розмитнення автомобілів з європейськими номерами, але можливість розмитнити такі авто є до кінця травня, але вже за більшу суму, зазначив юрист.

К. Воловик пояснив, що їздити на нерозмитнених євробляхах після 24 травня буде ризиковано, потім будуть застосовуватися санкції з боку правоохоронних органів. Є дві категорії людей – ті, хто просто управляють машиною на європейських номерах, але не мають на неї дозволу; і інша категорія – люди, які самостійно ввезли такий автомобіль і оформили цей автомобіль на себе.

«Того, хто просто їздить на євроблясі і не має юридичного зв’язку з автомобілем, поліція зобов’язана буде зупиняти, якщо такі автомобілі будуть спіймані, то водії будуть оштрафовані. Перший штраф – 8,5 грн, другий раз, якщо зупинять, штрафи складе вже 17 тис. грн і позбавлення водійських прав, також таке авто може бути конфісковано.

Для людей, які оформили авто з єврономер на себе, передбачена інша форма відповідальності – сума штрафу для них буде зростати зі 170 грн до 170 тис. грн або можлива конфіскація транспортного засобу. Треба розуміти, що всі дані по таким авто є у митниці, тому санкції можуть застосовуватися, навіть якщо автомобіль стоїть в гаражі», – попередив юрист.

К. Воловик додав, що також передбачена відповідальність власника євробляхи за розбирання автомобіля або за втрату цього авто. «У власників євроблях є лайфхак – спробувати заявити про викрадення транспортного засобу. Однак заявити про викрадення, якщо його не було, вважається кримінальним злочином. Для людей, які ввозили авто на своє ім’я, передбачена найсерйозніша відповідальність», – підсумував юрист.


Не пропустіть