В Україні зросла ціна на пальне: експерти пояснили причини

Бензин і дизельне пальне за вихідні подорожчали на 30-60 копійок. Втім, винні не вибори. Фахівці кажуть: ціни на стелах підскочили вгору через ситуацію на ринку.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

«До цього було зниження ціни. Воно було обумовлене стабілізацією гривні і цін на нафтопродукти на європейських ринках. Місяця півтора тому ця тенденція пішла у зворотному напрямку – гривня стабільна, а ціна на нафтопродукти почала підійматись доволі суттєво», – каже експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

Крім того, на білоруському ринку, де ми закуповуємо майже половину бензину, виникли тимчасові проблеми через неякісну сировину. Додало негараздів і попередження із Москви. Там заявили, що з червня планують змінити правила, за якими торгують нафтою з Україною. Або й взагалі – припинити поставки.

«Зараз трейдери змушені переорієнтовуватися про всяк випадок із російського ресурсу на інші. Для того, щоб закупити відповідні партії палива оператори зараз формують гривневу масу для контрактів», – зазначив експерт із питань енергетики Геннадій Рябцев.

Ми купуємо в Росії близько 40% дизельного пального й третину скрапленого газу. Втім, навіть у випадку, якщо та виконає погорози й припинить торгівлю з Україною, бензин буде.

Купувати нафтопродукти можемо в Білорусі, Польщі, Румунії чи Угорщині. Однак поки шукатимемо нові ринки, пальне трохи подорожчає.


Не пропустіть