Цифра дня: скільки автомобілів на планеті?

Ви коли-небудь замислювалися про те, скільки транспортних засобів числиться за жителями нашої планети?

З кожним роком кількість машин в світі зростає все більш швидкими темпами. Визначити точну цифру в планетарному масштабі практично неможливо. Справа в тому, що правила реєстрації транспортних засобів та оформлення звітності в різних країнах сильно відрізняються, і деякі автомобілі можуть просто залишатися неоформленими. Саме тому обчислити їх кількість можна лише приблизно. Найсвіжіші дослідження провела Міжнародна асоціація автовиробників (OICA) у 2015 році.

За даними експертів, на той момент в світі експлуатувалося 947 млн легкових і 335 млн комерційних автомобілів.

Роком раніше аналогічні обчислення зробили фахівці аналітичної компанії Navigant Research. Вони не враховували важкий позашляховий і будівельний транспорт. В результаті аналітики нарахували 1,2 млрд машин. При цьому 95% від загального числа зареєстрованих одиниць техніки склали легковики.

За прогнозами Navigant Research, в найближчому майбутньому річні продажі легкових автомобілів можуть вирости до 126,9 млн штук. При такому показнику вже до 2035 року світовий автопарк досягне 2 млрд. Вперше за мільярдну позначку кількість транспортних засобів переступило в 2010 році. За даними дослідження компанії Wards Auto, тоді на планеті налічувалося 1,015 млрд машин, а рівень автомобілізації населення становив 1 до 6,75. Для порівняння: в 2009 році світовий автопарк складався з 980 млн одиниць техніки, в 1986 році – з 500 млн, а в 1970 році – з 250 млн. Починаючи з 1950 року кількість машин стало подвоюватися приблизно кожні десять років. Експерти Wards Auto впевнені, що таке стрімке збільшення автопарку прямо пов’язане з ростом ринків країн, що розвиваються. Наприклад, в Китаї в 2016 році було реалізовано 28 млн машин, що становить майже третину від загального обсягу світових продажів автомобілів.


Не пропустіть