Стало відомо, коли електромобілі стануть дешевше бензинових

Електромобілі в останні роки стрімко набирають популярність, в основному завдяки Ілону Маску і його компанії Tesla. Люди зрозуміли, що автомобіль на електриці може нітрохи не поступатися звичним нам бензиновим, і навіть перевершувати їх.

Незважаючи на це, частка електромобілів на ринку як і раніше залишається низькою, і одна з причин цього – більш висока вартість в порівнянні з бензиновими і дизельними машинами. Втім, ситуація може змінитися вже через три роки.

Згідно з дослідженням BloombergNEF, електромобілі стануть дешевше машин з двигуном внутрішнього згоряння вже до 2022 року. Падіння ціни самих машин буде обумовлено зниженням вартості використовуваних в них літій-іонних акумуляторів. Раніше ціна одних тільки акумуляторів становила половину вартості авто, а зараз ця цифра опустилася до 33%. Аналітики очікують, що до 2025 року показник і зовсім впаде до 20%.

Крім зниження вартості, розвиток акумуляторних батарей може також привести до збільшення їх ємності. Це не тільки збільшить пробіг електромобілів, але і дозволить випускати важку техніку, човни і літаки з електродвигунами.

Втім, проти зниження цін автомобілів також є ряд факторів, і головний з них – підтримка з боку урядів послаблюється. Якщо раніше вони виділяли податкові пільги і субсидії, підтримуючи розвиток більш екологічного транспорту, то зараз рівень підтримки знижується. Це може привести до того, що компаніям доведеться шукати додаткові способи здешевлення своїх електрокарів.

Варто відзначити, що висока вартість – не єдина проблема електромобілів, яка відлякує покупців. Машини з електродвигуном поступаються за запасом кілометражу від однієї «заправки», а для їх зарядки потрібно значно більше часу, ніж для заправки палива в бак.

Незважаючи на все це, аналітики впевнені – електрокари будуть дешевшати, питання лише в часі. Це більш екологічний і досконалий транспорт, за яким стоїть майбутнє всієї автомобільної галузі, так що нам залишається тільки чекати!


Не пропустіть