Супрун зробила заяву щодо безпеки на дорогах

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала українцям про поведінку на дорогах в рамках тижня безпеки дорожнього руху. На своїй сторінці у Facebook вона зробила публікацію, в якій навела статистику смертності на дорогах за минулий рік. Про це передає Autonews.ua.

Глава МОЗ дала українцям наступні рекомендації, виконання яких допоможе істотно скоротити ймовірність отримати важкі травми на дорозі:

Завжди пристібайтеся в авто
Навіть якщо ви плануєте поїхати в магазин за рогом, або дуже довіряєте водієві — пристібатися критично важливо. Ефективність ременів безпеки доведена науково. За даними ВООЗ, вони зменшують ризик смерті на передньому сидінні на 40-50%, на задньому сидінні — на 25-75%.

Не використовуйте заглушки для ременів безпеки
Деякі люди ігнорують ремені безпеки і намагаються позбавитися від попереджувальних звуків в автомобілі за допомогою заглушок. Заглушки призначені для того, щоб отвір для ременя не наповнювався пилом або брудом.

Не вірте в міф, що можна вистрибнути з автомобіля на ходу
Іноді водії, зокрема таксі, вирішують не пристібатися, щоб у разі аварії або нападу, мати можливість швидко вистрибнути з машини. Такий метод спрацьовує лише в кіно, а не у реальному житті.

Використовуйте автокрісло для дитини
Близько 500 дітей гинуть щодня в автомобільних катастрофах. Ці ризики можна суттєво зменшити, якщо уважно підійти до вибору дитячого автокрісла. Існує велика кількість статистичних даних, які вказують, що правильний вибір і фіксація дитини в кріслі може зберегти життя навіть у дуже складних аваріях. Приміром, за даними ВООЗ, дитячі автомобільні крісла зменшують ризики отримання серйозної травми на 80% у порівнянні з випадками, коли дітей просто фіксують у авто з допомогою ременя безпеки.

Не сідайте за кермо, якщо випили навіть трохи алкоголю
Не вірте в міф про алкоголь «Я здатний/здатна себе контролювати». Навіть невелика кількість алкоголю уповільнює реакцію, знижує концентрацію уваги і негативно впливає на зір. Це значно підвищує ризик потрапити в аварію.

Якщо ви їздите по місту на велосипеді — уважно вивчіть правила дорожнього руху
Зверніть особливу увагу на правила проїзду перехресть, порядок виїзду з другорядної дороги на головну та пріоритети різних видів транспорту, використовуйте захист і ліхтарі.

Не перевищуйте швидкість
Якщо автомобіль рухається зі швидкістю менше 50 км/год, ризик загибелі пішоходів становить 20%, тоді як при 80 км/год — майже 60%. Зі збільшенням швидкості ризики потрапити в складну аварію ростуть.

Не користуйтеся мобільним телефоном за кермом
Навіть якщо потрібно швидко відповісти на дзвінок або перечитати коротке повідомлення. При швидкості 50 км/год водій, якщо відволіктися на 2 секунди на телефон, можна проїхати наосліп 28 метрів шляху. Це вкрай небезпечно, адже на дорозі є безліч непередбачуваних факторів, від яких ми не застраховані.


Не пропустіть