Власники “єврономерів” озвучили свої вимоги до влади

Водії автомобілів на європейських номерах продовжують боротися за доступне розмитнення. Громадська організація «Авто Євро Сила» знову виступила з мітингом під стінами Верховної Ради, зібравши сотні прихильників.

Як відомо, 22 травня вступлять в силу штрафні санкції щодо тих, хто порушив терміни перебування в країні. Сума стягнень складе від 8,5 тисячі гривень і до 170 тисяч гривень. І ось ті, хто не встиг зібрати гроші і легалізувати свої автомобілі, знову просять державу про те, щоб надати можливість розмитнити за пільговим тарифом.

На площі під Верховною Радою стоять не тільки машини на європейській реєстрації, а й ті, хто вже отримав українські номери за зниженим акцизом, але продовжує підтримувати товаришів. Керівники акції протесту достукалися до депутатів і ті пообіцяли підтримати прохання. Глава комітету з податкової і митної політики Ніна Южаніна висловила своє позитивне ставлення до продовження пільгового розмитнення.

«Почали … думати ввечері в комітеті, як допомогти саме тим, у кого немає реальних можливостей ні взяти кредит, ні зайняти ці кошти, але для сім’ї вкрай необхідний цей автомобіль», – сказала в інтерв’ю Южаніна.

І сьогодні, 16 травня, Комітет податкової та митної політики розгляне це питання більш детально. І активісти планують продовжити чекати рішення під відомчими будинками.

Як відзначають учасники акції, вони сподіваються на відстрочку введення штрафних санкцій, і надання їм можливості пройти процедуру розмитнення за пільговими тарифами.

«Я купив свою машину за 1,4 тисячі доларів, то пільгове розмитнення обійшлася мені в 100 тисяч гривень. Це в рази більше, ніж він коштував. Зараз пільги скасували і якщо на той момент, як я проходив процедуру акциз виходив в 43 тисячі гривень, то тепер він в два рази більше. Процедура розмитнення принесла мільярди гривень до бюджету. Чому б не продовжити і не дати можливість людям накопичити і розмитнити автомобілі», – розповів нам Михайло з Павлограда.

За словами учасників, багатьом не вдалося знайти або накопичити необхідну для розмитнення суму. Але готовність до легалізації у них є. Залишилося тільки просити про лояльне ставлення держави до народу.

За словами представників «Авто Євро Сила», депутати такі ж люди і після спілкування з готовністю погоджуються підтримати мітингувальників.

«Ми мали можливість особисто поспілкуватися з деякими депутатами і, коли вони мають безпосередній контакт і отримують відповіді на свої питання, то змінюють свою точку зору. Закликаю всіх, хто знаходиться в своїх регіонах і просто постарайтеся зв’язатися з місцевим народним депутатом. Розкажіть, що ми вже наповнили бюджет і навіть перевиконали норми. Повідомте, що багато хто просто не встигли зібрати потрібні суми», – зазначив Олександр Чернявський.

Сьогодні активісти і мітингувальники очікують під Верховною Радою рішення Комітету. Планується, що пропозиція про продовження буде винесено на розгляд депутатами.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть