Стало відомо, як в Україні наведуть порядок на дорогах

В Україні на трасі «Київ-Обухів» почалося тестування ділянки «розумної дороги», яка базується на 5G технології. Учасником цього проекту є компанія Nokia.

До 2030 року всі українські дороги міжнародного значення мають бути «розумними». Це означає, що транспортну інфраструктуру інтегрують в одну інтелектуальну мережу за допомогою 5G технології. В результаті рух по дорогах стане безпечніший, і знизиться кількість ДТП.

Перші два місяці на одній з ділянок траси «Київ-Обухів» буде використовуватися 4G, а з другого півріччя 2019 року – 5G. Спочатку будуть збиратися різні дані. Але це не головна мета проекту. Головна мета – управління дорожнім трафіком, як це відбувається, наприклад, в США.

Завдяки технології «розумна дорога» водії, поліція і «швидка допомога» зможуть отримувати інформацію про ДТП в режимі реального часу. Водіям додатково буде передаватися інформація про стан дороги і про погодні умови.

Скільки знадобитися коштів для реалізації даного проекту? Це поки точно не відомо. Міністерство інфраструктури України хоче отримати від Євросоюзу на реалізацію цього проекту не менше 10 млн. євро. Зрозуміло, що остаточна сума буде в рази більше. Частина грошей піде на електрифікацію українських доріг, щоб їх можна було потім оснастити «розумними технологіями».

Джерело autonews.ua

Не пропустіть