Арнольд Шварценеггер різко висловився в сторону автовиробників

Ярий прихильник електромобілів, актор і губернатор Каліфорнії, на Всесвітньому саміті R20 з клімату в Відні піддав різкій критиці автомобільну промисловість, і особливо Volkswagen, через скандал з вихлопними газами.

Актор і колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер і 16-річна активістка Грета Тунберг попередили про майбутню кліматичної катастрофи, і закликали переосмислити всі сфери життя. Політики не надають темі захисту клімату належної уваги, а світу вже загрожує кліматична катастрофа – на Землі з кожним роком стає все тепліше через викиди вуглекислого газу.

Арнольд Шварценеггер заявив, що діяти потрібно терміново, поки він не знає як, але «світ змінюють мрійники, а не скептики». Він закликав усіх людей приєднатися до боротьби проти змін клімату. «Наше запрошення, направлене Білому дому, можливо, загубилося в дорозі», – пожартував у зв’язку з цим Шварценеггер, натякаючи на бездіяльність влади США.

Він не може зрозуміти, як такі автовиробники, як Фольксваген, скоріше готові на обман, ніж на розробку ефективних електромоторів, які будуть продаватися по всьому світу як гарячі пиріжки. Правда, Шварценеггер вперто забуває, що електрику теж береться не зовсім з розетки, її спершу потрібно зробити. І ось тут-то знову виникає питання: якщо це будуть робити теплові електростанції, то чи не стане це заміною шила на мило? А вітрові та сонячні електростанції поки не дають значної частини енергії. Хоча, звичайно, в ряді країн є і ГЕС, і АЕС, але там інші проблеми.

Шварценеггер і раніше активно виступав за захист клімату, особливо коли був губернатором Каліфорнії (2003-2011 роки).

Організатором конференції виступила громадська організація «R20 – Регіони дії в області клімату», яку сам же Шварценеггер і заснував в 2010 році.

Виступаючи на саміті, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав світову спільноту уважніше поставитися до зміни клімату. 70-річний португалець нагадав про угоду, яка була укладена за результатами Паризької конференції 2015 року з питань зміни клімату. За словами Гутерріша, до сьогоднішнього дня багато країн не виконали навіть того, що обіцяли в Парижі.

«Нам терміново потрібна зелена, а не сіра економіка – щоб суспільство було зелене, а не сіре», – зазначив він. Як заходи боротьби він запропонував збільшене оподаткування сфер діяльності, що забруднюють навколишнє середовище, і припинення субсидій на видобуток викопного палива.


Не пропустіть