Верховний суд заборонив поліції вимагати посвідчення водія без доказів порушення

Касаційний адміністративний суд України, який є складовою частиною Верховного Суду, в своєму рішенні прийшов до висновку, що поліцейські не мають права вимагати у водія посвідчення, якщо у них немає доказів скоєного правопорушення.

Ця історія почалася кілька місяців тому, коли патрульний поліцейський оштрафував водія через те, що той відмовився пред’являти права. Водій вважав, що у поліцейського не було ніяких підстав для його зупинки, і тому він не мав право вимагати його документи.

Правоохоронець з такою позицією водія не погодився, і оштрафував його. І хоча сума штрафу була невеликою – всього 425 грн – автомобіліст все-таки оскаржив рішення поліцейського в суді першої інстанції.

Суд першої інстанції підтримав водія, і в кінцевому підсумку за апеляціями справа дійшла спочатку до Верховного Суду, а потім і до Касаційного адміністративного суду. Судді були послідовні. Висновок однозначний – якщо поліцейський не може довести, що водій скоїв правопорушення, то він не має права вимагати у нього документи.

Поліцейські мають чіткі підстави, за якими вони можуть зупиняти автомобілі: якщо водій порушив ПДР, очевидні ознаки технічної несправності автомобіля, якщо є інформація, що водій або пасажири причетні до будь-яких правопорушень, якщо машина перебуває в розшуку, якщо водія і пасажирів потрібно опитати в якості свідків, якщо поліції потрібні свідки або помічники і ін.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть