Як довго можна їздити на машині з польською реєстрацією в Україні

Купити машину з польськими номерами, що не пройшла реєстрацію в Україні, трохи дешевше, ніж розмитнеу. Цей факт дуже приваблює покупців, тому все частіше можна зустріти автомобілі з польськими номерними знаками. Існують правила, що дозволяють певний період часу їздити на транспорті, не розмитнюючи його, пише auto.today.

Їзда по Україні на польських номерах

В українському законодавстві чітко зазначено, що транспорт на іноземній реєстрації може переміщатися по Україні без розмитнення не більш як 5 днів.

Чи потрібно кожні п’ять днів перетинати кордон якщо у машини польська реєстрація

Українські громадяни, маючи автомобіль, у якого польська реєстрація, мають можливість не перетинати кордон кожні 5 днів. В такому випадку, машина повинна бути зареєстрована на резидента ЄС. Важливо, щоб громадянин України був співвласником автомобіля, тобто в техпаспорті повинна бути запис, що він є власником машини.

Способи експлуатації автомобіля з іноземними номерами

Легальними способами їзди на транспорті з єврономерами, є варіанти:

– тимчасове ввезення. Підходить для жителів, що живуть поблизу пунктів перетину кордону України, і становить 5 або 10 днів;
– транзитне ввезення. Підходить для громадян України, які працюють на зарубіжну фірму, при тому, що транспорт буде оформлений на іноземця;
– тимчасове ввезення – 1 рік. Підходить для нерезидентів України та українців, які є співвласниками автомобіля, що знаходиться на реєстрації в європейській країні.

Для нерезидента (іноземця)

Виходячи з Стамбульської конвенції, нерезиденти мають право вільно перетинати кордон української держави на своєму автотранспорті. Вони можуть протягом 1 року не залишати територію України. Існує таке поняття: «Форс-мажор і особисті обставини громадян». При наявності достовірних документів, що підтверджують істинність цих обставин, дозволяють нерезиденту продовжити термін тимчасового ввезення авто на 60 днів.

Для простого громадянина України

Не розмитнюючи, можна користуватися автотранспортом на польських номерах не більше 5 днів, якщо пункт пропуску знаходиться в тій же області. Якщо виїзд з України здійснюється через пропускний пункт в іншій області, тоді на повних правах можна використовувати автомобіль на єврономерах протягом 10 дн. Такими способами експлуатації найчастіше користуються громадяни, які проживають поблизу державного кордону.

Для людей далеких областей ці способи не підходять і, щоб уникнути штрафів, є можливість вирішити цю проблему шляхом постановки на консульський облік. Тоді власник машини з польськими номерами зможе на законних підставах пересуватися по Україні 60 днів в році. На сайті Посольства України в Польщі є перелік всіх необхідних документів, які потрібні для того, щоб стати на консульський облік.

Можна скористатися одним з видів консульського обліку:

1. Тимчасовий консульський облік. Він дозволяє перебувати автотранспорту з польською реєстрацією до 60 дн. на рік на території України. Цей період відлічується з дня в’їзду в країну.

2. Постійний консульський облік. Складний варіант, який передбачає оформлення маси документів в Україні, але дозволяє пересуватися по країні протягом одного року.

Для працюючого за кордоном громадянина України

Вільно експлуатувати авто з польськими номерами, зареєстроване в європейських країнах, можуть українці, офіційно працевлаштовані на фірму або підприємство. Це передбачає наявність в українця довіреності на користування автомобілем. Такий громадянин буде зобов’язаний перетнути український державний кордон один раз протягом року, що буде зазначено в декларації при ввезенні. Подібна експлуатація транспортного засобу на увазі, що українець не власник автотранспорту, а користується ним лише через виробничу необхідність.

Лазівки в законодавстві

Громадяни ЄС можуть безперешкодно пересуватися по українській території, а самі резиденти України на це права не мають. Українці користуються для обходу цього закону незаконною схемою.

Схема працює так, що іноземець, який бажає заробити за свою послугу (таких людей українці називаються «верблюдами»), перетинає пункт пропуску в Україні на машині, що має реєстрацію в Польщі. Передає жителю України документи на транспорт, ключі, довіреність на право керування автомобілем і повертається назад до Польщі.

Представники митної служби не уповноважені зупиняти і перевіряти автомобілі на єврономерах на дорогах країни. Це може відбуватися тільки на митниці або прикордонній зоні. До того ж правомірними діями співробітників поліції вважаються їхні вимоги до водія про пред’явлення реєстраційного талона на машину, прав і страхового поліса. У них також немає доступу до бази даних митниці для перевірки дати перетину кордону. Виходить, що, не здійснюючи правопорушень, на транспорті з польськими номерами можна їздити тривалий час.

Штрафи за їзду на нерозмитнених авто

Природно, цей варіант ввезення автомобілів з допомогою іноземців, з метою експлуатації автомобіля українцями – незаконний. У статті 380, частина 4 Митного кодексу України сказано, що автомобілі, які були тимчасово ввезені на територію української держави, можуть експлуатуватися тільки іноземними громадянами, ввозити їх, тільки для особистого користування.

Якщо порушення законодавства буде виявлено і доведено, то порушнику буде виписаний штраф. Його розмір складе 300% від суми несплачених митних платежів. Якщо у машини багатолітровий двигун, то сума акцизу буде величезною, а штраф буде обчислюватися в сотнях тисяч. Якщо прострочення незаконного знаходження авто на території української держави складе термін до 3 днів, то можна відбутися в кращому випадку попередженням, а в гіршому – штрафом 850 грн.

Якщо нерозмитнене авто без реєстрації не перетнуло кордон у визначений термін, тобто в десятиденний термін, українець – власник машини може отримати штраф від 170 до 8500 грн. Скільки доведеться заплатити, буде залежати від тривалості прострочення. Якщо перебування автомобіля в країні буде прострочено більше 1 року, а його власником буде нерезидент України або будь-яка іноземна юридична особа, тоді буде виписаний штраф еквівалентний 100% вартості машини з конфіскацією.

Варто звернути увагу, що 25.11.2018 року в Україні набрали в дії правила, що визначають порядок ввезення машин на єврономерах. У зв’язку з цим поліцейські отримала право законно зупиняти транспорт з номерами інших країн з метою перевірки підстав на їх експлуатацію. Маючи намір пересуватися по українській території на машині з реєстрацією в польській державі, потрібно реально оцінювати всі небезпеки, непередбачені ситуації і наслідки.

Як уникнути

Кожен водій, керуючий машиною на єврономерах повинен пам’ятати, що перевіркою нерозмитнених машин займається тільки митна служба.

Щоб мінімізувати ризик бути оштрафованим, не можна:

– віддавати поліції в руки документи на автомобіль. Ці дії є законними і описані в пункті 2.4. ПДР України;
– віддавати поліції в руки ключі від автомобіля;
– дозволяти співробітникам поліції сідати за кермо вашого автомобіля.

Здійснюючи будь-які дії по експлуатації автомобіля з польськими номерами по території України, потрібно бути уважним при пересуванні по дорогах країни, знати закони і прораховувати можливі ризики, мати надійного юриста, здатного допомогти у важкій ситуації.


Не пропустіть