В Україні посилюють контроль на дорогах: що чекає водіїв

В Україні з метою зниження ДТП планують посилити контроль на дорогах. Для цього вводиться система фото- і відеофіксації порушень на дорогах, а також створено програму, яка дозволить будь-якому водієві самостійно зафіксувати порушення на дорозі і відправити фото і відео про нього в поліцію.

Фото- і відеофіксація порушень ПДР

Поліція обіцяє вже до кінця 2019 року встановити на українських дорогах близько 1 000 камер, які автоматично будуть фіксувати порушення ПДР. Фото і відео порушення автоматично буде відправлятися в спеціальний центр. Поліція стверджує, що ніхто сторонній не зможе втрутитися в роботу системи. Тобто нічого видалити або змінити буде неможливо.

Отриману інформацію повинні перевіряти оператори. Якщо дійсно правила дорожнього руху порушені, то винуватець отримає «лист щастя» – штраф.

Чи вистачить Україні 1 000 камер? Якщо їх встановлювати на найбільш проблемних ділянках – тоді має вистачити.

В Україні вже досить давно створили додаток DashcamUA, що дозволяє будь-якому водієві самостійно зафіксувати порушення на дорозі і відправити фото і відео про це в поліцію. «Фішка» в тому, що водій, який повідомив про порушення ПДР, отримає 20% від суми штрафу. Тобто водіїв хочуть стимулювати «стукати» один на одного.

Ідея офіційного введення додатка DashcamUA зараз проходить обговорення в МВС. Крім того, подана заявка про участь цього додатка в проекті «Соціальний ліфт».

Але поки до офіційного впровадження DashcamUA дуже далеко. Існує багато перешкод. Наприклад, немає законодавчої бази. Також незрозуміло, коли водій-заявник повинен отримати свої 20% від суми штрафу. Є побоювання, що цим додатком будуть активно користуватися шахраї.

До того ж цей додаток не показує, хто безпосередньо керував автомобілем в момент ДТП. У суді автовласник завжди зможе сказати, що не він перебував за кермом.

В цілому влада України взяла рішучий курс на посилення контролю на дорогах. Цей процес, мабуть, розтягнеться надовго. Головне, щоб на українських дорогах дійсно стало безпечніше.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть