Армія отримала перші броньовані машини TAPV (Фото)

Як було повідомлено на сторінці в twitter.com 5-ї канадської дивізії (5th Canadian Division; дане найменування з 2013 року носить територіальне командування Атлантичного узбережжя Канади) 12 серпня 2016 року на логістичну базу цього з’єднання (5th Canadian Division Support Base) в Гейджтауне (провінція Нью-Брансвік) прибули перші шість серійних броньованих машин TAPV виробництва американської корпорації Textron, з числа замовлених для канадської армії. Отримані перші шість машин TAPV будуть використовуватися в навчальних цілях, пише wartime.org.ua.

У 2012 році корпорація Textron з броньованою машиною TAPV (Tactical Armoured Patrol Vehicle) з колісною формулою 4х4 виграла конкурс міністерства оборони Канади на броньовану розвідувально-патрульну машину для канадської армії. За укладеним в червні 2012 року контрактом вартістю 603,4 млн канадських дол Textron повинна поставити армії Канади 500 машин TAPV (з опціоном ще на 100 одиниць). Крім того, Textron отримала додатковий контракт на 105 млн канадських дол. на технічну підтримку машин, що поставлятимуться, протягом п’яти років. Поставки повинні були бути розпочаті ще в 2014 році, однак відпрацювання та випробування машин затягнулися і в результаті перші бронемашини TAPV Канада отримала тільки тепер, з дворічним запізненням. Зараз заявляється про намір отримати всі 500 замовлених одиниць до кінця 2018 року, проте неясно, чи буде цей термін витриманий.

TAPV є розробленим спеціально під канадські вимоги варіантом виробленої Textron відомої броньованої машини М1117 ASV (Guardian), що є, в свою чергу, розвитком конструкції бронеавтомобіля Commando. У порівнянні з М1117, машина TAPV має посилений броньовий захист корпусу і посилений протимінний захист (зокрема, з використанням V-образного днища), а також збільшений кліренс. Максимальна бойова вага збільшена приблизно до 17,3 тон у порівнянні з 15 тонами у останніх варіантів М1117, використовується більш потужний дизельний двигун Cummins в 365 к.с. замість 260 к.с. Місткість TAPV становить сім осіб.

В якості озброєння на TAPV встановлюється дистанційно керована турель DRWS (Dual Remote Weapon Station), що збирається канадською філією групи Kongsberg і є розвитком відомої турелі Kongsberg M151 Protector. На турелі DRWS встановлюється 12,7-мм кулемет М2 або 40-мм автоматичний гранатомет Mk 19, в поєднанні з 7,62-мм кулеметом С6. Турелі поставляються Textron як головним підрядником за окремим контрактом вартістю 205 млн канадських дол.


Не пропустіть