Як на Росії “одягнули” українські “Дозори-Б” у власну броню з тріщинами (Фото)

Російські ЗМІ розкручують скандал навколо українських бронеавтомобілів “Дозор-Б”, на які замість польської броні встановлюють неякісну російську, пише depo.ua.

Українські виробники бронетанкової техніки виявилися втягнуті в черговий скандал. Російські ЗМІ масово розкручують історію з нібито закупівлею для виробництва бронеавтомобілів “Дозор-Б” російського бронелиста замість необхідного польського типу ARMSTAL-500.

Ситуація поки що зовсім незрозуміла. Якщо коротко – в ній присутні і волонтери, котрі побували на екскурсії на Львівському бронетанковому заводу, і інші незрозумілі елементи як експертиза металу в лабораторії ДП “Південмаш”.

ДП “Львівський бронетанковий завод”, на якому запускається серійне виробництво “Дозор-Б”, вибрав польську броню типу ARMSTAL-500, яка використовується компанією “Mista”, що отримала в 2011 році ліцензію, при виготовленні польського аналогу “Дозору”.

Контракт на імпорт 1000 т сталі, зазначеної марки для підприємств в Києві, Львові та Харкові уклав “Укроборонпром”, причому 400 т вже отримано.

Російська преса повідомляє, що волонтерів, які побували на екскурсії на Львівському бронетанковому заводі насторожили деякі дефекти: зварні шви на бронеавтомобілях, які нехарактерні для броньованої сталі і інформація про повне руйнування лобової броні, пробиття нижньої частини лобової броні кулею калібру 5,45 мм, руйнування броні нових українських машин від ударної хвилі.

Пізніше виявилося, що на Львівському бронетанковому заводі відсутнє відповідне маркування на аркушах, підготовлених до зварювання.

“Волонтери провели експертизу металу в лабораторії ДП” Південмаш “, де був зроблений висновок про те, що” ці зразки не відповідають ARMSTAL-500″. Більш того, в приватній розмові фахівці лабораторії помітили, що хімічний склад і вміст домішок в досліджуваному зразку металу збігається зі сталлю російського Новолипецького металургійного комбінату “, – стверджує російська преса.

Тема потрапила в топи як результат несумлінного ставлення своїх же виробників до проблем своєї ж армії. Так, така проблема реально існує і українські ЗМІ і державні органи про це говорять прямо протягом останніх двох років після анексії Криму та протистояння на Донбасі.

Варто згадати, наприклад, гучні справи літа 2014 року, коли Генеральна прокуратура виявила порушення відразу на 17 військових заводах “Укроборонпрому”. На тому ж Житомирському бронетанковому заводі, який, до речі, фігурує і в цій справі, були розукомплектовані 78 бойових машин.

З Київського бронетанкового заводу взагалі зникли 4 танки, вартість яких оцінили в 5,6 млн. грн., Були розукомплектовані 245 одиниць техніки.

Крім того, Харківська прокуратура відкривала кримінальне провадження за фактом розтрати державних коштів, призначених для закупівлі новітніх танків “Оплот” на суму 12,5 млн. грн.

Ці всі факти розслідувалися, були навіть вироки і люди отримали реальні терміни. Цього ми не приховуємо. Як і те, що грошовий дощ, який раптово пролився на військові заводи – забуті, нікому не потрібні, перетворені в минулі роки під майданчики для здачі приміщень в оренду, вкрай негативно позначився на їх менеджменті – люди просто побачили можливість для корупції. І з цим боремося.


Не пропустіть