Випуск першого українського броньовика буде зупинено (Фото)

Як стало відомо виданню «Главком», у виробника бойової машини – Львівського бронетанкового заводу (ЛБТЗ) – немає грошей ні на комплектуючі, ні на зарплати

Портал AUTO-Consulting відзначає, що запуск виробництва «Дозорів» на Львівському заводі відбувався дуже важко. Підприємство неодноразово зривало терміни і випустило лише 10 товарних «Дозор-Б», які «ледве-ледве здали військовому прийманню». Притому чиновники різних рівнів анонсували щорічний випуск від 200 до 2000 «Дозорів».

Таким чином, програма масштабного виробництва «Дозорів» опинилася під загрозою провалу. Так, наприклад, за інформацією видання, ЛБТЗ заборгував Харківському тракторному заводу 2,15 млн гривень за поставки опорно-поворотних пристроїв, необхідних для установки бойового модуля на дах броньовика.

На бронетанковому заводі визнають борг, а фінансові проблеми пояснюють тимчасовими труднощами – всі гроші йдуть на ремонт техніки для АТО, тому підприємство не має можливості заробити на експорті. У дежконцерні «Укроборонпром» наявність фінансової нестабільності на ЛБТЗ підтвердили.

За умовами державних контрактів, сума прибутку, закладена МО України для відповідача, є мінімальною, і майже весь прибуток підприємства використовується на закупівлю комплектуючих і матеріалів для ремонту бронетанкової техніки, а також на виплату заборгованості по заробітній платі перед працівниками підприємства

«Держава здатна закривати тільки мінімальні потреби, без інвестицій у виробництво, без інвестицій в технології. Для порівняння: оборонний бюджет Росії – майже $ 50 млрд, він більше, ніж весь консолідований бюджет України», – відзначили представники «Укроборонпрому».


Не пропустіть