Українські Збройні Сили незабаром отримають радикально модернізований БТР-60 (Фото)

Українська компанія «Практика» розробила проект радикальної модернізації радянських бронетранспортерів БТР-60, повідомляє INVADERS. За цим проектом переробку пройшли вже дві машини; на даний час компанія проводить їх випробування. Влітку модернізовані бронетранспортери передадуть на випробування міністерству оборони України.

Бронетранспортери БТР-60 випускалися в СРСР з 1960-го по 1987 рік. За цей час було зібрано близько 20 тисяч машин такого типу, частина з яких знаходиться в строю до сих пір. Модернізація таких машин може подовжити термін їх служби і істотно поліпшити деякі характеристики. При цьому вартість робіт повинна бути меншою вартості нового, більш сучасного бронетранспортера.

«Отаман 8×8». «Практика»
Проект модернізації, розроблений «Практикою», передбачає повну заміну бронекорпусу БТР-60 і силового агрегату. Новий сталевий корпус модернізованої машини, що отримала назву «Отаман 8×8», забезпечує захист відповідно до стандарту STANAG 4569 рівня II (захист від куль калібру 7,62 міліметра і від підриву снаряда калібру 155 міліметрів на відстані 80 метрів).

Новий сталевий броньовий корпус оснащений кріпленням для керамічної броні. «Отаман 8×8» також отримав дизельний двигун Iveco потужністю 238 кінських сил, здатний розвивати крутний момент до 1020 ньютон-метрів. Він встановлений замість двох спарених карбюраторних двигунів ГАЗ-40П потужністю 90 кінських сил кожен.

Нарешті, «Практика» змінила внутрішню компоновку бронетранспортера. Якщо в оригінальній машині двигун був встановлений ззаду, а навантаження і вивантаження десанту проводилася через бічні двері, то тепер десантний відсік розміщений ззаду, а двигун встановлений спереду справа. Вихід десанту здійснюється через кормову апарель.

БТР-60. Віталій Кузьмін / vitalykuzmin.net
Як зазначає bmpd, розробка «Отамана 8×8» ведеться з середини минулого року. На базі модернізованої машини «Практика» також пропонує створити сімейство броньовиків, включаючи бойові машини з бойовими модулями і баштами з гарматами калібру 90 і 105 міліметрів. Вартість модернізації бронетранспортерів не уточнюється.

В останні кілька років в Україні активно ведуться розробки проектів модернізації застарілої радянської бронетехніки. Зокрема, на початку 2000-х років Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова розробило танк БМ «Оплот», взявши за основу Т-84У (модернізація радянського Т-80).


Не пропустіть