Як виглядає військовий позашляховик від Boeing

Boeing Phantom Badger – це модульна платформа супроводу, яку можна пристосувати під різні місії

Якщо ви думаєте, що корпорація Boeing робить тільки літаки і взагалі працює виключно в аерокосмічній галузі, ви глибоко помиляєтеся. У гамі продукції американського гіганта є навіть … автомобілі. Точніше, один автомобіль. Про нього і поговоримо, пише “Популярна Механіка”.

На ділі перший чотириколісний транспортний засіб, який не здатний до польоту, Boeing побудував в 1968 році. Багато хто здогадується, про що йде мова. Так, саме Boeing розробляв і виробляв знамениті місячні ровери, що використовувалися в американських місіях Apollo. І так, це були повноцінні автомобілі. Просто для подорожей по місячній поверхні. На знімку – прототип місячного ровера під час випробувань на Землі.

Але все-таки місячні ровери мали пряме відношення до аерокосмічної галузі, і тому робота над ними саме компанії Boeing легко з’ясовна. Але в 2013-му компанія вирішила “втертися” в справжню автомобільну галузь. А точніше – в середу легких військових позашляховиків. Тіснити HMMVW, розробляючи універсальну бойову платформу, компанія не планувала, тим більше на той момент вже добігав кінця конкурс на заміну “Хаммерів”, що тривав мало не 20 років. А ось запропонувати машину іншого класу, більш швидку, маневрену, легку, компанія армії могла.

Для розробки були залучені інженери з боку армії (з компанії MSI Defense Solutions) і, як не дивно, ряд фахівців, які будували гоночні автомобілі для серії NASCAR. І ось у вересні 2013 року результат їх робіт, позашляховик Boeing Phantom Badger, був представлений широкій публіці. Розробляючи машину, інженери відштовхувалися від необхідності перевезення позашляховика в вантажному відсіку конвертоплана V-22 Osprey, одного з найбільш ходових транспортних літальних апаратів армії США.

Boeing Phantom Badger – це не броньовик, а модульна платформа супроводу, яку можна пристосувати під різні місії. Він призначений для дослідних, розвідувальних або рятувальних операцій, перевозити його може практично будь-який літак, він міцний, простий і надійний. У базовій версії 3,4-тонна машина розганяється до 134 км / год, до 80 км / год розганяється за 15 секунд (немає такого іншого військового позашляховика), може везти до 1,6 тонн вантажу, штурмувати 90-сантиметрові водні перешкоди і так далі.

Машина оснащена трилітровим турбодизелем від Jeep Grand Cherokee, модифікованим таким чином, що вона може рухатися як на дизелі, так і при необхідності на авіаційному паливі JP-8. її можна озброїти кулеметами і гранатометом, можна причепити додатковий трейлер. Загалом, перша наземна автомобільна розробка Boeing виявилася напрочуд вдалою і вже в 2014 році вступила в серійне виробництво.


Не пропустіть