Спритний «звір» від КрАЗа: бронеавтомобіль «Кугуар»

Важке становище української армії з забезпечення броньованою технікою восени 2014 року потребувало швидких рішень. Цим тимчасовим кроком стала закупка лінійки машин від канадсько-еміратської компанії «Streit Group». Зроблені на базі цивільних машин ці броньовики мало підходили для умов повномасштабних бойових дій на Донбасі, але фактично вибору не було. У армійців ці машини довго не затримались, а ось НГУ та прикордонники використовують їх досі.

Однією з основних машин у прикордонників є КрАЗ «Кугуар». Це відносна невелика машина (маса всього близько 4 тонн) на базі Toyota Land Cruiser 79. Вартість бронеавтомобіля складає $215 тисяч.

Основною перевагою є броньований корпус, який забезпечує круговий захист від куль патронів 7,62×51 мм НАТО з відстані 10 метрів. Всередині може розміститися до дев’яти осіб: троє спереду, шестеро ззаду на індивідуальних сидіннях. По бортах з кожного боку розташовані по три наглядових віконця і бійниці для ведення вогню зі стрілецької зброї без виходу назовні.

На даху бойового відділення може бути встановлені різні бойові модулі (в том числі кулемети та автоматичні гранатомети), але наприклад у прикордонників ці бронемашини або їздять неозброєнні або з встановленим 12,7-мм кулеметом ДШКМ.

На озброєння Національної гвардії КрАЗ «Кугуар» почав поступати з 7 серпня 2014 року. Всього закуплено близько 20 одиниць, як мінімум дві машини нині знаходяться у складі полку «Азов».

Однак основним експлуатантом є Державна прикордонна служба України, яка закупила близько 50 машин. Активно використовується на прифронтових територіях, де понесли деякі втрати. Так, як мінімум два «Кугуара» підірвались на вибухових пристроях в Луганській області восени 2014 року (з них один відновлений). Дуже показовий випадок відбувся 7 грудня 2014 року, коли один з броньованих КрАЗ «Кугуар» прикордонників попав в засідку і був обстріляний (отримав 76 попадань), але самостійно виїхав з поля бою.

С осені 2014 по осінь 2017 року 10 «Кугуарів» було передано в лізинг місії ОБСЄ на Донбасі. Пофарбовані в білий і червоний кольори вони були однією з візітівок місії. Всі броньовики нині проходять капітальний ремонт, після чого будуть передані Національній Гвардії.

Тактико-технічні характеристики:

Колісна база: 3180 мм
Довжина: 5352 мм
Ширина: 2030 мм
Висота: 2114 мм
Кліренс: 300 мм
Вага: 4220 кг
Максимальна швидкість: 105 км/год

Джерело mashyna.com.ua

Не пропустіть