Зеленський домовився про постачання канадських БТР (Фото)

Президент України Володимир Зеленський попередньо домовився з прем’єр-міністром Джастіном Трюдо про постачання в нашу країну канадських БТР. Що це можуть бути за машини і з якими труднощами при їх експлуатації можуть зіткнутися українські військові? Ось що думає з цього приводу відомий експерт військової бронетехніки Михайло Жірохов.

Швидше за все, в Україні можуть поставити старі БТР, так як нові досить дороге задоволення. Мова йде про машини LAV-25 Coyote («Койот») колісної формули 8х8, яких на озброєнні Канади близько 200. Тут вони експлуатуються з 1983 року і повинні бути списані як раз в 2019 році.

Отже, LAV-25 Coyotе розроблена канадською компанією General Dynamics Land Systems на базі швейцарського бронетранспортера MOWAG Piranha I. Машина отримала двомісну башту від Delco Systems – з 25-мм автоматичною гарматою М242 Bushmaster і 7,62-мм кулемет FN MAG. «Койот» важить 12,8 т, бронекорпус захищає від куль і осколків. Екіпаж – 3 чол. Десантне відділення розраховане на 6 бійців.

У рух канадський БТР призводить 275-сильний турбодизель Detroit Diesel 6V53T, агрегатований з автоматичною коробкою передач Alisson MT653. Підвіска коліс – незалежна, торсіонна. Максимальна швидкість по шосе – 100 км/год. Бронетранспортер може долати водні перешкоди за допомогою двох гребних гвинтів. Максимальна швидкість на плаву – до 9,5 км/год.

Загалом, машина непогана, проте при постачанні нафти в Україну потрібно буде вирішити кілька важливих питань. По-перше, з озброєнням – замість «натовського» поставити вітчизняні бойові модулі. По-друге, налагодити сервіс та поставку запчастин, щоб не вийшло як з британськими бронемашинами Saxon, поставленими до нас в 2015 році.

Джерело autocentre.ua

Не пропустіть